,,… híd szerepét kívántam betölteni megyénk és a fõváros között” (5.)

Mandátum-értékelõ interjú Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es képviselõvel

Lassan lejár a mandátuma Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es képviselõnek, ezért úgy gondolta, itt az ideje a számadásnak. Mivel nemrég ,,Szövetség Máramarosért” címmel beszámolófüzetet adott ki az elmúlt esztendõk tevékenységérõl, fontosnak tartottuk mi is számadásra bírni a képviselõt, hogy lássuk, mi az, amit sikerült elérnie a négy év alatt, és mi az, aminek a kiharcolása még várat magára.

– folytatás –

– A végére maradt az ifjúság, a kultúra, az oktatás és a sport, ahogy az az önkormányzatok bizottsági leosztásában is szerepelni szokott. Miben újultak meg ezek a területek az elmúlt mandátum során?

– Megszavaztuk az ifjúsági törvényt módosító RMDSZ- kezdeményezést, minden önkormányzat pénzalapot különítsen el az éves költségvetésébõl az ifjúsági tevékenységek támogatására. Ez idáig a törvény csak a sport- és kulturális-oktatási tevékenységekre hagyta jóvá a pénzalap elkülönítését önkormányzatainknak. A törvényhez módosításokat a Magyar Ifjúsági Értekezlettel és a Nagybánya Területi Ifjúsági Egyeztetõ Tanáccsal közösen dolgoztam ki. Aztán: hivatalos dokumentumban kell rögzítenie a kormánynak a munkaügyi törvényhez képest elõírt munkaszüneti napokat és azok pótlását. Arra köteleztük a mindenkori kormányt, hogy legkésõbb év elejéig határozza meg azokat az ünnepnapokat követõ vagy megelõzõ munkaszüneti napokat, amelyek nem szerepelnek a munkaügyi törvénykönyvben, valamint azokat a napokat is, amikor ezek a munkaórák pótlásra kerülnek. A 2016-os kampány során településen is azt tapasztaltam, hogy alig-alig voltak jelen magyar vonatkozású programok az elmúlt években, vagy évtizedekben. Ezért kezdeményeztem egy olyan programsorozat létrehozását, amely által elvisszük a magyar kulturális programokat a vidéki, fõleg a kisebb magyar közösséggel rendelkezõ településekre. Így alakult meg a Máramarosi Magyar Napok programsorozat 2017-ben, amit aztán a nagy sikerre való tekintettel újraszerveztünk 2018 és 2019-ben is. A Máramarosi Magyar Napok célja, hogy megmutassa az értékeinket, arra törekszünk, hogy megyénkbéli fellépõk biztosítsák a rendezvény kulturális kínálatát. Ezidáig a Máramarosi Magyar Napok a következõ településeken volt jelen közösségi tevékenységgel és kulturális mûsorral: Nagybánya, Máramarossziget, Felsõbánya, Szinérváralja, Szamosardó, Monó, Koltó, Hosszúmezõ, Aknasugatag, Rónaszék, Erzsébetbánya, Magyarlápos, Domokos, Kapnikbánya, Magyarberkesz, Misztótfalu, Hagymáslápos.

– Összegzésképpen mit mondana olvasóinknak? Milyen tervekkel vág neki egy újabb mandátumnak?

– Ahogy többször is elmondtam, úgy látom, a képviselõ feladata, hogy hídként mûködjön a közösség, amelyet képvisel és a fõváros között. Erre törekedtem az elmúlt 4 évben, hiszen parlamenti eszközöket használva hívtam fel az illetékes minisztériumok figyelmét megyénket érintõ fontos ügyekre. Településvezetõinknek segítettem a bukaresti bürokrácia útvesztõiben. Így sikerült két fontos gázhálózatépítési pályázatot iktatni, amelyek Szamosardót és Hosszúmezõt fogják segíteni, amint a pályázat végigjárja a bürokrácia rögös útját. Nagyon fontos küldetése van a következõ parlamenti képviseletnek. Folytatni a megkezdett munkát, sebességbe kapcsolni közösségünk fejlõdését. A járványügyi helyzet nem csak az egészségügyet és a gazdaságot teszi próbára, hanem a közösségünket is. Meg kell mutatnunk, hogy van erõ és akarat arra, hogy jövõt tudjunk tervezni Máramarosban, szórványban. A jövõ tervezés legelsõ lépése, hogy jobb életet teremtsünk. Ezért arra kell koncentrálni, hogy minden szinten élhetõ jövõ érdekében, a jobb élet érdekében dolgozzunk. Meg kell teremteni azt a minimumot, amely nekünk, magyar közösségnek jár. Pontos elképzeléseink vannak arról, hogy milyen kell legyen egy jól mûködõ egészségügy, jól mûködõ gazdaság, olyan közigazgatás, amely az emberekért van, olyan oktatási rendszer és iskolahálózat, amely a jövõ nemzedékeit neveli. Ezekért dolgoztam eddig is, ezután is ez a cél, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jobb életet teremtsünk Máramarosban.

Lejegyezte: Tamási Attila (Bányavidéki Új Szó)

Leave a Reply