Mi a helyzet a helységnévtábla-rongálókkal?

Ebben a koronavírus-hírek dominálta idõszakban szinte észrevétlenül siklott el mellettem a hír, hogy Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselõ kérdéseket intézett a szaktárca vezetõjéhez a közelmúltban nagy vihart kavart nagybányai helységnévtábla-rongálásokkal kapcsolatban.

A képviselõ levelében elsõsorban arra volt kíváncsi, hogy a hatóságok miért nem léptek fel határozottabban a rongálók felkutatása és felelõsségre vonása érdekében.

,,Sajnos az ilyen hatósági idõhúzások, határozatlanságok nagyban elõsegítik annak a bizonyos etnikumközi szakadéknak az elmélyítését, hiszen – ha az elkövetõk azt látják, hogy tetteiket nem követi konkrét felelõsségrevonás – vérszemet kapnak, és ezzel esetleg másokat is arra sarkallnak, hogy hasonló vandál cselekedeteket kövessenek el” – nyilatkozta lapunknak Apjok Norbert.

A belügyminiszterhez intézett levelében a képviselõ elsõsorban arra kért választ, hogy milyen gyors, konkrét lépéseket tesznek az elkövetõk mielõbbi elfogása és megbüntetése érdekében? Aztán arra is kíváncsi volt, hogy – túl a büntetõjogi felelõsségrevonáson – milyen intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy a jövõben ne forduljanak elõ hasonló esetek, illetve, hogy mit tesznek annak érdekében, hogy más törvényellenes cselekedeteknek se lássa kárát a magyar közösség?

Vela Ion Marcel belügyminiszter válaszában gyakorlatilag általánosságokról beszélt, a képviselõ konkrét felvetéseire nem érkezett pontos, kategorikus válasz, kivéve talán a megelõzõ intézkedésekkel kapcsolatos kérdést.

,,A Belügyminisztérium általánosított kommunikációs panelek mögé bújva próbálja elsunnyogni, hogy az eltelt hónapokban még mindig nem kerítették kézre az elkövetõt, holott egy egyszerû, de annál súlyosabb üzenettel bíró rongálási ügyrõl van szó. Figyelemmel követjük az ügyet, nem hagyjuk, hogy a rendõrség vagy a Belügyminisztérium megfeledkezzen az ügyrõl.” – tette hozzá a képviselõ.

Tamási Attila (Bányavidéki Új Szó)

Leave a Reply