Letisztították a megrongált nagybányai helységnévtáblákat

Vasárnap reggelre virradólag a város több bejáratánál is megrongálták a magyar nyelvû helységnévtáblákat. Összesen 12 helységnévtáblát fújtak le festékkel. A megtisztított táblák már másnap a helyükre kerültek.

,,Úgy néz ki, egyeseket zavar, hogy anyanyelvünket akarjuk használni szülõföldünkön. Elfogadhatatlannak tartjuk az ilyen jellegû viselkedést. Azért harcolunk, hogy joggal használhassuk a mindennapokban a magyar nyelvet, hiszen ehhez törvényes jogunk van. Éppen ezért megtesszük a kellõ feljelentéseket a rendõrségen, hogy a tetteseket azonosítsák és vonják felelõsségre” – nyilatkozta Apjok Norbert parlamenti képviselõ.

Vida Noémi alpolgármester rögtön értesítette az önkormányzat közterületekért felelõs osztályát, és elkezdték a megrongált táblák leszerelését és megtisztítását.

,,Nagybánya bejáratainál 2016-ban helyeztük ki a többnyelvû helységnévtáblákat. Mindez annak ellenére sikerült, hogy a megyeszékhelyen nem éri el a húsz százalékot a magyarság számaránya” – nyilatkozta Vida Noémi.

Vida Noémi alpolgármesternek köszönhetõen a polgármesteri hivatalhoz tartozó közútkarbantartó igazgatóság rövid idõ alatt intézkedett és visszaállította a táblákat.

Januárban Felsõbánya kétnyelvû helységnévtábláján mázolták be a magyar feliratot. Ezúttal az ismeretlen „hazafiak” Misztótfalu, Zazarfalu, Alsóújfalu és Felsõbánya felõli bejáratok 12 helységnévtábláját fújták le kék, sárga és piros festékkel.

dela – Bányavidéki Új Szó

Leave a Reply