Az RMDSZ elkészítette új szórvány cselekvési tervét

Aradon szervezték meg múlt szombaton a Magyar jövõt a szórványban! mottóval fémjelzett konferenciát, melyen egyebek mellett véglegesítették az RMDSZ új, 2020-2024 közötti idõszakra vonatkozó szórvány cselekvési tervét is.

Mivel nem lehetett jelen a konferencián, Kelemen Hunor szövetségi elnök üdvözletét Winkler Gyula EP-képviselõ, az SZKT Szórvány frakciójának vezetõje olvasta fel. A szövetségi elnök így fogalmazott: „Sütõ András égtartó embereknek nevezte azokat, akik a szellem hatalmával õrzik, védik a kisebbség létét. Ilyen magyar emberek tartják az eget a szórványban, hogy ránk ne omoljon, maga alá ne temessen. A Magyar Szórvány Napján õket ünnepeljük! Azokat a közösségeket, akik azt mutatják nekünk, erdélyieknek – tömbben élõknek is –, hogy hiába az asszimiláció globális trendje: eltökéltséggel ellen lehet állni, eltökéltséggel még az idõ kerekén is fordítani lehet. Köszönöm, hogy példát mutattok a hétköznapokban. Ha sokan tartjuk az eget, biztosan nem fog ránk omolni!”

„A cselekvési terv többek között ifjúsági csereprogramot kezdeményez, és az idén õsszel szórványközösségekben indított délutáni oktatás gyakorlati hasznáról értekeztek a konferencián. Ugyanakkor – amint azt a résztvevõk is hangsúlyozták –  a magyar identitás megõrzésében kiemelten fontos három pillér, a kultúra, az oktatás és az egyház költségvetési támogatás, amit prioritásként kell kezelni. Úgyszintén, az ország különbözõ pontjain mást és mást jelent szórványban élni, dolgozni, megmaradni, fontos a közösségek közötti tapasztalatcsere, mint ahogy az is fontos, hogy a szórvány cselekvési terv figyelembe vegye a helyi sajátosságokat is. Fontos pontja, újítása a mostani cselekvési tervnek az, hogy támogatja az egyházak szociális és oktatási szerepvállalását is, valamint szorgalmazza az egyházi restitúció újraindítását. Összegzésképpen, ahogy Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság fõosztályvezetõje fogalmazott: szórványközösségeinkben egyszerre van jelen a közösségi építkezés igénye és a közösségi védekezés kényszere. Vagyis nekünk, szórványban élõknek újra és újra meg kell küzdenünk az elért eredményekért, csak így szavatolhatjuk megmaradásunkat és biztosíthatunk az elkövetkezõ nemzedékek számára jövõképet.” – nyilatkozta lapunknak az esemény kapcsán Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es képviselõ.

tamási – Bányavidéki Új Szó

Leave a Reply