Október 11-27 között került sor a 3. Máramarosi Magyar Napok rendezvénysorozatra

Az idei kiadás három hetes idõszakot, három hétvégét foglalt magába s ezen a három hétvégén a megye magyarlakta településein kulturális-, zenés-, mûvészeti programokat tekinthetett meg a kedves közönség.

,,Az idei Máramarosi Magyar Napok rendezvénysorozaton 14 helyszínen, 110 fellépõvel és 3000 résztvevõvel ünnepelhettünk. Mindenkinek köszönjük, aki munkánkban, a szervezésben és a kivitelezésben mellénk állt!” – nyilatkozta lapunknak Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselõ, majd így folytatta: ,,Azáltal, hogy ezeket a programokat megrendeztük szinte valamennyi magyarlakta településen, tiszteletet mutattunk kultúránk és hagyományaink iránt. Csak az a közösség tud szülõföldjén jövõt teremteni, amelyik képes tisztelni önmagát, történelmét és képes tiszteletet kikövetelni. Nagy szeretettel és tisztelettel várunk mindenkit jövõre is!”

Az elsõ hétvégén Szinérváralján tekinthettük meg a Talpalat néptánccsoport, valamint a szinérváraljai és apahegyi ifjú gitárosok csodálatos elõadásait, majd ezt követte a magyarberkeszi szüreti báli mulatozás.

A második hétvégén is változatos volt a programkínálat. Máramarosszigeten a helyi fotóklub munkáiból nyílt kiállítás. A következõ kiemelkedõ helyszín Domokos volt, ahol a monói aszszonykórus népdalelõadását tekinthettük meg valamint fellépett a koltói Bányavirág néptánccsoport. Ezután következett Monóban a magyar retro est. A talpalávalót Móré Szabolcs és Jenei István biztosították, valamint számos érdekes vetélkedõn lehetett részt venni.

Vasárnap, Koltón a 6. Petõfi szavalóverseny került megszervezésre. Nagyon tehetséges szavalókat hallgathattunk, akik Máramaros megye különbözõ településeirõl, a szomszédos Szilágy megyébõl, Debrecenbõl és több magyarországi határmenti városból érkeztek erre a neves alkalomra. A szavalóversenyt kulturális programok tették még színesebbé. Fellépett a koltói Bányavirág néptánccsoport, a koltói kamarakórus, megzenésített Petõfi verseket adott elõ Jenei István és Szilvia, népdalokkal örvendeztette meg a közönséget Bunyi Jázmin, verset szavalt Kádár Panna és Fazekas Magdolna.

A harmadik hétvégén pénteken este Felsõbányán fellépett Miklós Szilvia és Szilágyi Sándor ,,Dankó Pista díjas” erdélyi páros nóta- és operettelõadással, a csodálatos zenei aláfestést pedig Szõcs Lõrincz és népizenekara biztosította.

Szombaton Hosszúmezõn Marosán Csaba színmûvész ,,Intés az õrzõkhöz” címû elõadását tekinthette meg a közönség a református templomban majd Máramarosszigeten a Kulturális Központban az Udvari Kamaraszínház ,,Kié ez az ország” címû elõadása következett, majd Szamosardón hagyományos szüreti bál került megrendezésre. Ezen az eseményen tekinthettük meg a sepsiszentgyörgyi Classical együttes operettelõadását, továbbá a szamosardói Kis Bokréta néptánccsoport, a monói Szivárvány néptánccsoport, a Bokréta néptánccsoport és az ardói lányok csoportjának elõadásait.

A Máramarosi Magyar Napok utolsó napja két helyszínen zajlott. Hagymásláposon a sepsiszentgyörgyi Classical együttes csodálatos operettelõadását tekinthettük meg, Misztótfaluban pedig a sárosmagyarberkeszi csõszök, az Aranyesõ néptánccsoport és Marosán Csaba színmûvész ,,Humor az irodalomban – A humor játék” címû elõadását tekinthette meg a közönség.

Jenei Gabriella (Bányavidéki Új Szó)

Leave a Reply