A Smart City és a településfejlesztés lehetõségei Erdélyben

Amint arról már beszámoltunk, Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es képviselõ múlt héten csütörtökön a tusványosi Erdély Café Sátor meghívottja volt, ahol a Smart City és a településfejlesztés lehetõségei Erdélyben témakörben beszélgetett a kerekasztal meghívottjaival.

Az okosvárosról (smart city) szóló beszélgetést – amelyen a képviselõ mellett – jelen volt Geréb László, a REGA Egyesület elnöke, Lánszki Regõ, a Magyar Nemzeti Kereskedõ Zrt szakértõje, Besenyei Sarolta, a Romániai Smart City és Mobilitás Egyesület alelnöke, Rácz Attila, a Magic Solutions, elnök-vezérigazgatója moderálta.

Apjok Norbert, mint az információs technológia és kommunikációs bizottság titkára, elmondta: az 5G hálózat közeljövõben történõ bevezetése nagy hatással lesz a különbözõ iparágakra. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy például Dél-Koreában már van olyan város, amit a nulláról már teljesen energiatakarékos innovációs megoldások segítségével építettek fel.

Abban egyetértettek a jelenlévõk, hogy országos szinten már körvonalazódnak az okosváros-stratégiák, s ezeket az önkormányzatok szintjére is le kell vetíteni, külön digitalizációs és okosváros-ügyosztályokat kell létrehozni, hogy összehangolhassák a közigazgatás és a szakma munkáját. Nagyon fontos továbbá, hangsúlyozták a jelenlévõk, hogy központi szinten az egyetemek összefogjanak annak érdekében, hogy a különbözõ állami intézmények közös adatbázissal rendelkezõ hálózatot építsenek ki, könnyebbé és gördülékenyebbé téve ez által az adathozzáférés érdekében végzett fejlesztéseket.

Apjok a Szabadságnak azt nyilatkozta: „Kísérleti, azaz úgynevezett pilótaprojektek szempontjából Kolozsvár mindenképpen vezetõ szerepet tölt be”. Sok minden ezekbõl a pilótaprojektekbõl bebizonyítja életképességét, és hosszú távon alkalmazható lesz a széles tömegek számára – tette hozzá a képviselõ.

A közigazgatás digitalizációján túl felmerült a felhõközpontú oktatási rendszer kidolgozása is, melyhez fejlett szoftverekre van szükség, illetve olyan emberekre, akik képesek használni ezeket.

Tamási Attila (Bányavidéki Új Szó)

Leave a Reply