Winkler: átlátható és stabil gazdasági környezetet várnak el a vállalkozók

Az üzleti szférának átláthatóság és kiszámíthatóság kell, nem elfogadható, hogy a román hatóságok kényükre-kedvükre változtassanak a játékszabályokon akár a vállalkozásokra, akár a pénzügyi vagy adóügyi törvényekre vonatkozóan – mondta Winkler Gyula Nagybányán, ahol a magyar vállalkozókkal találkozott. A megbeszélésen házigazdaként Vida Noémi, Nagybánya Központú Területi Szervezetének elnöke, a megyeszékhely alpolgármestere és Apjok Norbert képviselõ is jelen volt.

Kishegyi Endre, a Nagybányai Vállalkozók Egyesületének elnöke elmondta, az évek során 45 magyar vállalkozó fordult meg az egyesületben. A szervezet azért jött létre, hogy a magyar vállalkozók segítsék egymást, és információt nyújthasson azoknak, akik ezt igénylik. A kárpát-medencei vállalkozói szervezetekkel is tartják a kapcsolatot. Minden évben két nagyobb találkozót szerveznek meg, ahol szakemberek tartanak az üzleti szférát érintõ elõadásokat.

Winkler Gyula elmondta, Brüsszelben napi szinten olyan gazdasági és kereskedelmi jellegû döntések születnek, amelyek számunkra is új lehetõségeket nyitnak meg. Ezért fontos, hogy a hazai magyar vállalkozókhoz eljussanak az információk. „A mi feladatunk az, hogy ezeket az információkat hazahozzuk. 2021-ben kezdõdik a 2027-ig tartó új uniós költségvetési idõszak, amelyrõl várhatóan decemberben születik meg a végsõ döntés. Ezt a döntést azok hozzák meg, akiket május 26-án megszavaznak” – hívta fel a figyelmet Winkler.

Az Európai Unióra most a széthúzás és az egymásnak feszülés jellemzõ, ez kihathat az uniós költségvetésre is. „Ha a Brexit megtörténik, az évi 12-13 milliárd euróval kevesebb pénzt jelent az EU költségvetésében. Ezt az összeget egyesek Közép-Kelet Európán spórolnák meg. A kohéziós politika költségvetése nagyon fontos számunkra, hiszen ebbõl tudjuk finanszírozni az iskolafelújításokat, az úthálózat modernizálását és egyéb infrastrukturális projekteket” – mondta az EP-képviselõjelölt.

Beszámolt az EU regionális fejlesztési programjairól, amelyek a helyi vállalkozásokat is érinthetik. Elmondta, 2020-ban vita lesz mind Bukarest, mind a Regionális Fejlesztési Ügynökségekben szintjén az újabb uniós programokról. Azt tanácsolta a vállalkozóknak, hogy ezeknek a vitáknak az eredményeirõl tájékozódjanak, és kapcsolódjanak be a közvitákba.

„Van egy nagyon bonyolult történet Erdélyben: a vállalkozói szférában generációváltás történik. Azok a vállalkozók, akik a 90-es években kezdték el tevékenységüket, lassan átadják a stafétát a fiatalabb vállalkozóknak. Ezt a generációváltást megkönnyítheti az a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus program, amely hat hónapos tapasztalatszerzési lehetõséget kínál fel az Európai Bizottság finanszírozásával. Ezáltal a fiatal vállalkozó lehetõséget kap arra, hogy kimenjen külföldre és eltanulja a szakmát, illetve új módszereket, technológiákat is hazahozzon” – mondta el Winkler Gyula.

A tanácskozáson szó volt az EU-s projektek kapcsán létezõ bürokratikus folyamatokról is. Winkler Gyula elmondta, ezzel kapcsolatosan fennáll az a tévhit, hogy Brüsszelbõl duzzasztják fel a papírmunkát. „Ez nem igaz. Az európai intézmények nem fogalmaznak meg például olyan abszurd elvárást, hogy egy vidéki polgármesternek egy dokumentáció minden oldalát alá kell írnia. A túlzott központosítás az oka annak, hogy minden döntést Bukarestben akarnak meghozni és ez a bürokráciát is nagymértékben szaporítja. Ezen úgy lehet változtatni, ha a Brüsszel irányából is és az alulról jövõ szervezõdés során is nyomást gyakoroljanak a bukaresti intézményekre” – mutatott rá az EP-képviselõ.

rmdsz.ro

Fotó: Apjok Norbert Facebook-oldala

Leave a Reply