Apjok Norbert kezdeményezésére, bekérette a védelmi minisztert a képviselõház szakbizottsága az úz-völgyi katonai temetõben történt kegyeletsértés miatt

Az RMDSZ javaslatára a képviselõház honvédelmi bizottságának hétfõ délutáni ülésén egyöntetû szavazással döntöttek arról, hogy bekéretik a védelmi minisztert az úz-völgyi magyar katonatemetõben nyugvó katonák sírjaira emelt betonkeresztek és emlékmû törvényellenes megépítése miatt, azt követõen, hogy a bizottság RMDSZ-es tagja, Apjok Norbert képviselõ vázolta az elmúlt napok történéseit.


Korodi Attila, az RMDSZ képviselõházi frakcióvezetõje a bizottsági ülést követõen rámutatott arra, hogy meglátásában számos törvényt sértett meg a dormánfalvi polgármesteri hivatal, amelyet mielõbb tisztázni kell. „Egy nemzeti közösség katonai temetõjére nem lehet egyik napról a másikra rátelepedni. Mindenkinek joga van emlékhelyet állítani, azonban az nem sértheti egy közösség érzékenységét és méltóságát” – mutatott rá a Hargita megyei képviselõ.
Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselõje, a képviselõház honvédelmi szakbizottságának tagja elmondta, hogy a bizottság a rendelkezésére álló dokumentumok alapján megvizsgálta az úz-völgyi temetõben kihelyezett betonkeresztek és emlékmûvek jogosultságát és további információkért, úgy döntött, hogy berendeli a védelmi szaktárcát vezetõ minisztert meghallgatásra: „elfogadhatatlan az a módszer, amellyel eljártak. Egy kegyelethely létrehozását nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, fõleg nem úgy, hogy rátelepednek egy, már létezõ katonai temetõre”. Apjok továbbá elmondta, hogy a szakbizottsági tagok egyöntetû szavazással döntöttek a miniszter mielõbbi meghallgatásáról.
Mint az ismert, az RMDSZ levélben kért határozott állásfoglalást és magyarázatot az Úz-völgyében történtekre a miniszterelnöktõl, valamint számos, az ügyben érintett minisztertõl és szakhatóságtól.

RMDSZ-közlemény/ Bányavidéki Új Szó

Fotó: maszol.ro

Leave a Reply