Parlamenti krónika: RMDSZ-eredmények a 2019-es állami költségvetés törvényében

Fontos erdélyi fejlesztésekre és beruházásokra kért támogatásokat az RMDSZ az idei állami költségvetésbõl az elõzetes egyeztetések és a parlamenti vita során. Mindezek megtalálhatók a költségvetést szabályzó törvényben. Ezért az RMDSZ parlamenti csoportja megszavazta a 2019-es év állami költségvetést szabályzó törvényt a végszavazáson.

Megemelt gyermekpénz

,,Amit megígértünk valóra váltottuk: a mi szavazatainkkal sikerült megemelni a gyermekpénz értékét…

Plusz 2,13 milliárd lejjel egészítettük ki a gyermekpénzre elkülönített pénzalapokat az idei költségvetésben. Ez azt jelenti, hogy 0-2 éves korig 300 lejt, míg 2 év felett 150 lejt kaphatnak a gyermekek.” – adta hírül Facebook-oldalán Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselõ.

Sikerült növelni a családorvosi rendelõk támogatását

,,2019-ben sikerült növelni a családorvosi rendelõk támogatását. Ezáltal tavalyi évhez képest 437 millió lejjel többet kapnak a családorvosok, összesen 2.63 millárd lejt.” – olvasható a képviselõ közösségi oldalán.

A magyar közoktatás fejlesztése

,,A magyar közoktatás fejlesztését fogja szolgálni az a két intézmény, amely finanszírozását – 1 000 000 lej – az RMDSZ kezdeményezte. Fontos, hogy a 2011-es tanügyi törvény teremtette lehetõségekkel élni tudjunk, és megteremtsük azt az intézményrendszert, amely a magyar oktatás ügyét szolgálhatja.”

Ugyanakkor – bár szorosan nem ide tartozik – nem árt tudni, hogy a legújabb rendelkezések értelmében nem szüntethetnek meg magyar osztályokat a Szövetség beleegyezése nélkül. A törvény kimondja: csak a szaktárca kisebbségi államtitkársága, az etnikumközi kapcsolatok hivatalának alárendeltségében mûködõ oktatásügyi bizottság, vagy az érintett kisebbségi közösség parlamenti képviseletének jóváhagyásával szüntethetnek meg anyanyelvû osztályokat. A törvény elsõsorban a szórványban mûködõ oktatási intézményeknek biztosít kedvezõ feltételeket, vagyis megyénk magyarsága számára is megteremti a megmaradás feltételeit” – hangsúlyozta továbbá Apjok.

Sikerült növelni az Észak-Erdélyi Autópálya építésének folytatására szánt összeget

,,Az eredeti tervezethez képest sikerült növelni az Észak-Erdélyi Autópálya építésének folytatására szánt összeget. Ez idén 538 millió lejt jelent. Ez egy jelentõs összeg az elõzõ évekhez képest, amibõl folytatni lehet a munkálatokat. Remélem, azok a felek, akik az autópálya munkálatainak ügyét viszik, kellõ komolysággal kezelik a dolgot, és sikerül el is költeni év végéig célirányosan az összeget.” – nyilatkozta a képviselõ.

Ez csak néhány azok közül a területek közül, amelyek az RMDSZ jelentõs hozzájárulását is fémjelzik.  Ezen kívül sikerült kiharcolni 50,5 millió lejt korszerû könyvtárak, tanintézmények és közösségi létesítmények finanszírozására, több mint 80 millió lejt korszerû és modern kórházak létesítésére, közel 35 millió lejt az erdélyi repterek korszerûsítésére és építésére.

A parlament ülése az éves társadalombiztosítási költségvetést is megszavazta

A parlamenti vita során az RMDSZ többször is hangsúlyozta: szükség van a szociális referenciaérték aktualizálására, hiszen ezt a létfontosságú küszöbértéket 2008 óta nem igazították a gazdasági változásokhoz, és emiatt számos rendellenesség mutatkozott a mindennapi gyakorlatban.

,,Az RMDSZ következetes, kiszámítható, fenntartható és jól mûködõ szociális rendszert elõsegítõ költségvetésre szavazott, amely közelebb viszi Romániát az igazságos és méltó nyugdíjazási rendszer bevezetéséhez, forrásokat biztosít azokra a szociális szolgáltatásokra, amelyekbõl százezrek mindennapi élete függ” – összegzett Apjok Norbert.

Összeállította: Tamási Attila (Bányavidéki Új Szó)

Leave a Reply