Máramarosi Magyar Napok 2018 (6.)

Záró akkordok – Véget ért az idei rendezvény

 

 

Múlt heti lapszámunk megjelenésének napján Erzsébetbányára látogatott a Máramarosi Magyar Napok karavánja, ahol a Teleki Blanka Nyugdíjas Egyesület égisze alatt Fazekas Magdolna saját szerzeményeit olvasta fel, Tim Márta Reményik Sándor egy versét szavalta el. Ezt követően Dumitrascu Klára elnök ismertette az egyesület fontosabb tevékenységeit, rendezvényeit, utána Longáver Adél szavalt Arany János- és Vörösmarty Mihály-költeményeket.

Másnap Koltón, a Virág panzióban került sor arra az egész napos önkormányzati konferenciára, Félidőben címmel, melyre a megye RMDSZ-es polgármesterei, alpolgármesterei és önkormányzati képviselői mellett, előadókként neves szakemberek is részt vettek. Miután a házigazda, Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő üdvözölte a szép számban egybegyűlteket, és ismertette a találkozó céljait, Juga Tibor vette át a szót, aki az Ügyvezető Elnökség képviseletében volt jelen Koltón.

 

 

Az első előadást Kis Réka, az Ügyvezető Elnökség jogtanácsosa tartotta, a személyes adatok feldolgozásának kérdésköréről tudhattunk meg igen érdekes dolgokat. Tonk Gabriella, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szociológiai és szociális munka szakának kutatója közösségfejlesztési tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, különös tekintettel a roma közösségek integrálására.

 

Az ebédszünetet követően Ilyés Gyula, Vetés polgármestere vázolta a jelenlegi önkormányzati helyzetképet, majd Márkus Etelka televíziós szakember, tréner Közszereplés és médiakomfort címmel értekezett. Juga Tibor Anyanyelvhasználattal a helyi közigazgatásban – Máramaros megyei helyzetkép címmel tartott előadást. Többek között megismerkedhettünk az Országos Önkormányzati Tanács honlapjával, az oot.rmdsz.ro-val.

A tartalmas nap kiértékeléssel és kötetlen beszélgetéssel zárult. Összegzésképpen, Apjok Norbert képviselő elmondta: ,,Fontos, hogy legyen egy alkalom, amikor településeink problémáiról tudunk beszélni, tanulni, hogy felkészült magyar önkormányzatisok dolgozzanak a megyében.”

 

 

Az idei Máramarosi Magyar Napok utolsó állomása Hosszúmező volt, ahol R. Fekete Lajos polgármester meghívására fellépett az Apahegyi Református Ífjúsági Zenekar és Színjátszócsoport, valamint a koltói fiatalok néptánccsoportja népzene- és néptánc-előadással kedveskedtek a Kultúrházban egybegyűlteknek.

Tamási Attila (Bányavidéki Új Szó)

Fotók: Facebook

 

Leave a Reply