Jubileumi évforduló a Petõfi Emlékünnepen

A múlt évek kiszámíthatatlan idõjárásának tapasztalatából tanulva, immár szeptember elején tartják meg Koltón a Petõfi Emlékünnepet, nem szeptember végén. Idén szeptember 2-án rendezték meg a ceremóniát, melynek keretein belül a Petõfi-Szendrey szobor jubileumi évfordulóját is ünnepelték az egybegyûltek, ugyanis 20 éve állították fel Koltó kastélykertjének trófeájaként. A szobor megálmodója Ferenc Tiborné Júliána és az álom megtestesítõje Pogány Gábor Jenõ szobrász volt.

 

 

Az emlékünnep magas színvonalú istentisztelettel kezdõdött, ahol az Igét Tõkés László fõtisztelendõ püspök és európai parlamenti képviselõ hirdette és a helyi kamarakórus emelte az istentisztelet színvonalát.

 

 

Az emlékmûsoron beszédet mondott Csendes Lajos, Koltó polgármestere, Galánthay Zsombor, gróf Teleki Sándor ükunokája, illetve Apjok Norbert, RMDSZ-es parlamenti képviselõ. A kimagasló emlékmûsor keretein belül olyan mûvészek elõadásával kapcsolódhatott ki a nézõközönség, mint Rékasi Károly színmûvész, aki fiával, Rékasi Zsigmonddal közösen saját értelmezésû és kigondolású Petõfi-monológot adott elõ, Maneszes Márton és Vígh Ibolya kolozsvári operaénekesek, valamint az évek óta visszatérõ Nyolckor Színház mûvészei. A hagyományt õrzõ csoportokat az idén pedig a szilágycsehi Berekenye Néptánccsoport és a helybeli Somfa néptáncosok képviselték. Az összegyûltek többek között koltói és nyíregyházi versmondóktól hallgathatták meg neves költõnk legszebb verseit. Zárásképpen pedig éjfélig tartó bál vette kezdetét.

 

 

Csendes Lajos beszámolója szerint elõreláthatóan 2020-ban már a felújított kastély szomszédságában ünnepelhetjük meg közösségünk kiemelkedõ eseményét.

Tar Henrietta (Bányavidéki Új Szó)

Leave a Reply