Szent István napi rendezvények

Amint arról már korábbi lapszámainkban is beszámoltunk, megyeszerte számos Szent István nap, illetve Nagyboldogasszony ünnepének tiszteletére szervezett rendezvényen vehettek részt az érdeklõdõk. Nagybányán egészhetes Szent István napi programmal készültek, és ezen belül búcsús szentmisét  tartottak, Máramarosszigeten immár ötödik alkalommal szerveztek Szent István Napokat, Felsõbányán Szûz Mária-szobrot avattak, hogy csak néhány eseményt említsük.

 

 

 

Akárcsak az elõzõ esztendõkben, a nagybányai Szentháromság plébánia egészhetes Szent István napi programmal készült idén is. Ennek keretében volt orgonakoncert, vonósnégyes hangverseny, zongoraest, fagott és klarinét est, illetve az egyház kórusa is fellépett. Az ünnepség kiemelt programpontja volt a Szent István király napi búcsús szentmise, amit a templom elõtti Cinteremben tartottak augusztus 19-én este. Ünnepi szónok Ft. Takó István kolozsvári egyetemi lelkész és a kolozsvári Szent Péter és Pál plébánia plébánosa volt. Az eseményre Szmutku Róbert esperes többek között Apjok Norbert parlamenti képviselõt is meghívta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,,A történelem arra tanít, hogy meg lehet szerezni valamit erõvel, de nem lehet fenntartani erõszakkal! Ezt a tanítást még könnyû felfogni, de nehéz lett akkor, amikor lobbant a tûz és hevesen izzott a szenvedély. De még nehezebb volt látni, mit kellene tenni?! Szent István hivatottsága éppen az, hogy látta a teendõt és megtalálta a követendõ módot” – hangsúlyozta a képviselõ.

 

 

 

 

 

 

 

Szombaton Felsõbányán avattak  szobrot Szûz Mária tiszteletére, akit a város védõszentjeként is tisztelnek a helybeliek. Az alkotás Rusu Mircea szobrász keze munkáját dicséri, aki három éve kezdte el a nagyszabású munkát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jeles meghívottak között volt Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselõ, aki aki így fogalmazta meg benyomásait: ,,Európa az elmúlt ezer évben keresztény emberek kezével, verítékével és vérével, a Jóisten akaratából épült fel. Az a közösség, amely tiszteletben tudja tartani múltját és hagyományait pozitívan tekinthet a jövõbe. Felsõbánya ezen az úton tart”.

(Tamási Attila, fotók: Pongrácz Panni)

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply