Jó hír!

Közösségünk anyanyelvhasználatát biztosító, a decentralizációt és az önkormányzatok önrendelkezését erõsítõ közigazgatási törvénykönyvet fogadott el a parlament.

Az új közigazgatási törvény nagyon fontos elõrelépés anyanyelvhasználati jogaink szempontjából! – szögezte le Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselõ.

Öt hónapos munka után elértük: ezután magyarul is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol a magyarság számaránya meghaladja a 20 százalékot. Kiterjesztettük az anyanyelvhasználatot a prefektúra intézményére, a közszállítási vállalatokra, víz- és hõszolgáltatókra. Anyanyelvû formanyomtatványok segítik az ügyintézést ezután az önkormányzatokban. Tisztáztuk, hogy ezután ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot, ha így dönt az önkormányzat – fejtette ki a képviselõ.

A kisebbségek anyanyelvhasználatát biztosító, európai szellemiségû, a decentralizációt és az önkormányzatok önrendelkezését erõsítõ közigazgatási törvénykönyvet az RMDSZ hathatós hozzájárulásával dolgozták ki az elmúlt fél évben a törvényhozók. Öt hónapos parlamenti vita és szakbizottsági munkálatok után, hétfõn döntõházként fogadta el a képviselõház Románia új közigazgatási törvénykönyvét.

(ta-Bányavidéki Új Szó)

Leave a Reply