Az RMDSZ tartózkodott a büntetõtörvénykönyv jelenlegi formában való megszavazása során

 

Miután kedden az RMDSZ-es szenátorok nem támogatták a törvénykönyv plénum elé terjesztett változatát, egy nappal késõbb a szövetség képviselõházi honatyái tartózkodtak a szavazástól.

A döntésrõl Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselõ így nyilatkozott lapunknak:

,,Az igazságügyi törvények módosítása kapcsán az RMDSZ kizárólag azon változtatásokat szorgalmazza, amelyek az alkotmánybírósági döntéseket, az Európai és Emberjogi Bíróság döntéseit, és az európai direktívákat emeli be a román jogrendbe.

Továbbra is fontosnak tartjuk a büntetõtörvénykönyv módosítását, de a jelenlegi formájában nem tudtuk támogatni azt.”

,,Az RMDSZ nem ért egyet a hivatali gondatlanság eltörlésével, és nem ért egyet az értékküszöb bevezetésével sem a hivatali visszaélés esetében. Azt sem tudtuk támogatni, hogy csak az a hivatali visszaélés számítson bûncselekménynek, amelynek elkövetõje, annak házastársa vagy legtöbb másodfokú rokona jut illetéktelenül haszonhoz. Továbbá azt sem tudtuk támogatni, hogy a bûncselekményre kiszabható legmagasabb büntetést csökkentsék. Módosító-javaslatainkat a szakbizottságban elvetették.

Azért tartózkodtunk, mert nem tudtuk ilyen formában a BTK módosításait támogatni, de annak a PNL-nek az oldalára sem állhattunk, amely az elmúlt idõszakban minden magyar ügyet, minden létezõ eszközével megtámadott” – áll a szövetség lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az RMDSZ szenátorai és képviselõi azt szerették volna, hogy a jelenleginél jobb büntetõtörvénykönyvet fogadjon el a parlament.

 

Tamási Attila (Bányavidéki Új Szó)

Leave a Reply