Gazdasági közeledés Kínához: a lehetõségekrõl beszélt Apjok Norbert

A kínai gazdasági partner-lehetõségekrõl beszélt Apjok Norbert, az RMDSZ parlamenti képviselõje hétfõn, Háromszéken.

Apjok Norbert a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén szólalt fel május 14-én, hétfõn. Mint azt kifejtette, nagy potenciál van a Kína felé irányuló exportban, mert a prémium és jó minõségû termékekre folyamatosan igényt mutatnak az ázsiai országban.

„Évi 5 milliárd értékû áru cserél gazdát Románia és Kína között. Ebbõl 4,2 milliárd euró az import, és alig 800 millió euró export. Ehhez a kérdéshez tehát optimistán állhatok hozzá, mert legalább van, ahová fejlõdnünk” – jelentette ki az RMDSZ-es honatya.

Az eseményen Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kínai nyelvû, kürtõskalácsot népszerûsítõ szórólapot adott ajándékba Guan Gangnak, a Kínai Köztársaság bukaresti nagykövetsége gazdasági tanácsadójának.

„Kína legfontosabb kereskedelmi partnere ma az EU, az Uniónak pedig Kína a második legfontosabb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok után. Az EU és Kína közötti áruforgalom napi 1,4 milliárd dollárt tesz ki, az EU exportja 2016-ban 170 milliárd, importja pedig 345 milliárd dollár volt összesen” – emelte ki Grüman Róbert.

Az eseményen a Románia és Kína közötti gazdasági együttmûködés mellett a legfontosabb hazai exportcikkekrõl is tárgyaltak, illetve az Övezet és Út (Új Selyemút) kezdeményezésrõl és a május végén kezdõdõ budapesti ChinaSmart Expóról. Guan Gang felszólalásában a romániai infrastruktúra lassú fejlõdését említette meg, illetve méltatta az ország mezõgazdasági lehetõségeit. (rmdsz.ro)

Leave a Reply