Máramarosszigeten megünneplik az Anyanyelv Nemzetközi Napját

Az eseményen Apjok Norbert parlamenti képviselõ tart ünnepi beszédet

 

Bár az Anyanyelv Nemzetközi Napját február 21-én ünnepli a világ, a Máramaros Megyei Tanfelügyelõség által szervezett szigeti eseményekre ma kerül sor.

 

8 és 9 óra között fogadják a meghívottakat és a fellépõ együtteseket a Máramarosszigeti ,,Taras Sevcenko” Pedagógiai Líceumnál. A tulajdonképpeni eseménymegnyitó az említett líceum dísztermében lesz 9 órától. 10 és 10.30 óra között ugyanott mutatják be a különféle népviseleteket és hagyományos használati tárgyakat felvonultató kiállítást. 10.30 és 11 óra között festmény-, kollázs- és makettkiállításra kerül sor, illetve jellegzetes esszéket ismertetnek – ennek a líceum emeleti hallja ad otthont. 11 és 11.30 óra között ételkiállításban gyönyörködhetnek a jelenlévõk, illetve megkóstolhatják a különféle kiállított ételeket. 12 órától kerül sor a helybeli Mûvészeti Gimnáziumban a kisebbségek gálaelõadására.

Az eseményt a román közszolgálati televízió (TVR 1) is rögzíti. (tamási)

***

,,A nyelv nem olyan, mint a kenyér: ha négybe vágod, valakinek biztosan kevesebb jut, az ötödiknek pedig nem marad. A nyelv szabadság, attól lesz több, hogy minél többen és minél gyakrabban használjuk. Megõrzésének, hosszú életének titka, akár a légzésé: sosem szabad használatát abbahagyni!” – írta facebook-oldalán az Anyanyelv Nemzetközi Napja kapcsán Apjok Norbert parlamenti képviselõ.

Leave a Reply