Jóváhagyta a parlament a SPP vezetõjének tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását

 

Kedden a szenátus és a képviselõház együttes plénuma a kormányõrség (SPP) vezetõje, Lucian Pahontu tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság létesítésérõl szóló határozatot hagyott jóvá. A bizottságnak Apjok Norbert Máramaros megyei parlamenti képviselõ is tagja.

 

A testület megalakítását 225 törvényhozó támogatta szavazatával, 106-an ellene voksoltak.

A határozat értelmében a parlamenti bizottságnak többek között át kell vizsgálnia Pahontu elmúlt öt évre benyújtott tevékenységi beszámolóját, azt, hogy a SPP beavatkozott-e a kormányõrség hatáskörét meghaladó tevékenységekbe, befolyásolt-e politikai döntéseket. Ugyanakkor ellenõrzik a SPP más intézményekkel kötött együttmûködési megállapodásait, és azt is megvizsgálják, hogy milyen kritériumok alapján jelölték ki a közméltóságok védelméért felelõs tiszteket.

A bizottság 15 tagú lesz. A PSD Ionel Daniel Butunoi és Marian Pavel szenátort, valamint Marius Mãrgãrit, Eugen Neata, Alexandru Bãlãnescu, Laura Moagher és Liviu Plesoianu képviselõt, a PNL Victor Paul Dobre, Nicolae Neagu képviselõt, illetve Daniel Fenechiu szenátort, az USR Bogdan Rodeanu képviselõt, az RMDSZ Apjok Norbert képviselõt, az ALDE Ica Florica Calota képviselõt, a PMP pedig Adrian Todoran képviselõt jelölte a testületbe.

(Az Agerpres nyomán)

Leave a Reply