START-UP NATION: A nyertes pályázatok kifizetését sürgeti a MIÉRT

Miután az állam nem teljesíti a vállalt határidõket a Start-Up Nation pályázatait elnyerõ fiatalokkal szemben, a Magyar Ifjúsági Szervezet vállalkozókkal közösen fogalmazott meg kérdéseket, amelyeket az RMDSZ parlamenti képviselõje, Apjok Norbert továbbított kedden reggel.

Szõcs Endre közgazdász, vállalkozó elmagyarázta: mivel a Start-up Nation elõfinanszírozásos támogatás, így a kezdõ vállalkozások többsége kénytelen banki finanszírozáshoz fordulni, amit jóvá kell hagynia a garanciaalapnak is. A projektek megvalósításának pedig a legnagyobb akadályozója maga a garanciaalap, amely egy állami tulajdonban lévõ intézmény.

„A procedúra több hónapig is eltarthat, így teljesen bizonytalanná teszi több ezer cég jövõjét és legalább kétszer ennyi alkalmazott egzisztenciáját” – fogalmazott Szõcs.

Napirend elõtti felszólalásában Apjok Norbert arra hívta fel a figyelmet kedden, hogy amennyiben a kormány lehetõséget kínál a fiataloknak, akkor meg is kell tennie mindent ahhoz, hogy a program gördülékenyen mûködjön, és azok, akik nyertek, valós támogatásban részesüljenek.

Az RMDSZ-es parlamenti képviselõ szerint „látható, hogy a bürokrácia miatt jelenleg több ezer fiatal vállalkozás küzd a fennmaradással, miközben a pályázatban vállaltakat próbálják teljesíteni, ehhez képest az állam nem teljesíti az önmaga által vállalt határidõket.”

Éppen ezért a kereskedelmi és üzleti környezettel foglalkozó tárcát vezetõ és pénzügyi miniszterhez intézett kérdésben azt várja, hogy mutassák be, milyen intézkedéseket tesz a minisztérium az érdekében, hogy a program során tapasztalt fennakadás megszûnjön, illetve, hogy milyen határidõvel vállalják a támogatások elõtt álló akadályok elgördítését.

Tavaly az állam kiemelkedõ kezdeményezései közé tartozott a kis- és középvállalkozások támogatására irányuló Start-up Nation Romania program, amely maximum 200 ezer lej vissza nem térítendõ támogatást biztosított legfennebb tízezer kezdõ vállalkozásnak, az elszámolható költségek 100%-át finanszírozva. (MIÉRT-közlemény)

Leave a Reply