Korodi Attila: a helyben megtermelt jövedelemadó 100 százalékban maradjon az önkormányzatoknál – sürgősségi eljárásban tárgyalja a képviselőház az RMDSZ közpénzügyekre vonatkozó tervezetét

Tekintettel arra, hogy a kormány 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a jövedelemadót, az RMDSZ azt szorgalmazza a törvényhozásban, hogy ezentúl az önkormányzatok 100 százalékban részesüljenek a helyben megtermelt adóból. Nem lehetetleníthetjük el a polgármesteri hivatalok működését, hiszen így is számos pénzügyi nehézséggel küszködnek. Mielőbbi törvényi megoldásokra van szükség azt követően, hogy a kormány az önkormányzatok egyik legnagyobb bevételi forrását csökkentette ezzel az intézkedésével. Az RMDSZ júniusban benyújtott eredeti törvénykezdeményezése kétlépcsős rendszer szerint növelte volna az önkormányzatok bevételi forrását úgy, hogy a második lépcső során a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegekből 100 százalékban részesüljön az önkormányzat, azonban a kormány jelenlegi intézkedéseit figyelembe véve egylépcsős rendszer szerint kell megadni az önkormányzatoknak a 100 százalékot. Ezen elv mentén módosítjuk törvénytervezetünk, amelyet a parlamenti eljárás során sürgősségi procedúrák mentén tárgyal az alsóház” – hangsúlyozta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Korodi Attila ezt követően emlékeztetett arra, hogy a kormány legújabb intézkedései 2018. január elsejétől lépnek érvénybe: „mielőbbi megoldásra van szükség ahhoz, hogy orvosolni tudjuk majd az intézkedés várható következményeit. Az RMDSZ választási kampányban is ezt hangsúlyozta, hogy a helyben megtermelt adók, minél nagyobb mértékben maradjanak helyben, és ehhez kell mielőbb megteremteni a szükséges törvényi keretet, amelyre megoldást jelen pillanatban az RMDSZ által kidolgozott egylépcsős tervezet nyújt” – hangsúlyozta a frakcióvezető. Korodi továbbá hozzátette, a közpénzügyekre vonatkozó tervezetét úgy módosítja a Szövetség, hogy 100 százalékban rendelkezzenek személyi jövedelemadó értéke felett az önkormányzatok.

Az RMDSZ képviselőházi frakciója minden szakbizottsági vitán fenntartja ezt a kezdeményezését. A tervezetről a végső döntést a képviselőház hozza meg.

Leave a Reply