Turos Lóránd: elődeink cselekedetei példaként kell szolgáljanak számunkra

A történelem során elődeinknek számos csatát meg kellett vívniuk a szabadságért. Mindazok a dicső cselekedetek, amikor elődeink a szabadságért kardot ragadtak, mind pedig a hit, amivel ezeket a csatákat megvívták, számunkra példaként kell szolgáljanak azért, hogy mi is hittel és kellő akarattal meg tudjuk vívni mindennapi csatáinkathangsúlyozta Turos Loránd, az RMDSZ szenátora november 19-én. A Szövetség szenátora a kuruc-labanc szabadságharc idején elesett Batizi Ifjak megemlékezésén vett részt.

A több mint két évtizedes hagyományra visszatekintő ünnepségen Erdei Árva István prédikációját és Király Lajos esperes, a batizi gyülekezet lelkipásztorának köszönését követően az RMDSZ Szatmár megyei szenátora is üdvözölte a jelenlévőket.

„Elődeinkkel ellentétben nekünk nem karddal, hanem érvekkel és párbeszéddel kell a mindennapok harcait megküzdeni. Meg kell értetni a többségi társadalommal is – különösen most, a centenárium közeledtével, amikor az etnikai ellentétek felerősödhetnek –, hogy mi, magyarok is egyenjogú polgárai vagyunk az országnak, kultúránk pedig tagadhatatlan része az ország kulturális sokszínűségének. A mi harcunk az is, hogy rámutassunk arra, hogy mi, Romániában élő magyarok is következetesen és felelősségteljesen kezeljük kultúránkat, hovatartozásunkat” – tette hozzá Turos.

Leave a Reply