Kelemen Hunor: a Henter-kúria kapuja olyan időutazás, amely múltat és jövőt összeköt

Aki műemléket állít helyre, ápol, múltunk részeit menti meg. Ezt pedig azért teszi, mert hiszi, közösségének nemcsak jelene van, de jövője is kell legyen – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a csíkszentimrei Henter-kúria pénteki kapuavató ünnepségén.

Az RMDSZ elnökének meggyőződése, hogy Csíkszentimre polgármestere, alpolgármestere és a helyi közösség kitartó munkája, a sokszoros újrakezdés nélkül a Henter-kúria kapuja ma nem állna felújítva. „Ha a viszonytagságokat megélt épület elmúlt húsz évének történéseiről beszélünk, látnunk kell azt is, hogy amikor adottak voltak a felújításra szánt források, akkor a tulajdonjog hibádzott, amikor pedig megoldódott a tulajdonjog kérdése, és megfelelő pénzkeretet is tudtunk biztosítani, akkor éppen az a kormány bukott meg, amelynek az RMDSZ is tagja volt. Bár nem tudtuk továbbvinni, ilyen úton rendezni ennek a felújításra szoruló épületnek a sorsát, a polgármester úr és az alpolgármester asszony elkötelezett emberekként kitartottak akkor is, amikor sokak számára kilátástalannak tűnt minden. Ők ekkor is a forrásokat és megoldásokat keresték” – tette hozzá.

A Henter-kúria a magyar közösség múltjának jelentős darabja, olyan része, amely több épületnél, több épített örökségnél, és több egy csíki nemesi udvarháznál. Ez szellemi örökség – állítja Kelemen Hunor. Mint fogalmazott, akik ezt az épületet az 1700-as és 1800-as években lakták, meghatározó vezetői voltak ennek a térségnek és közösségnek. „A múlt számunkra mindig többet jelent, mint a többségi nemzet számára. A múlt identitásunknak olyan elengedhetetlen eleme, amelyet meg kell erősíteni, újra kell értelmezni és gondolni a nyelvvel, a kultúrával és a vallással együtt. Tovább kell vinni azért, hogy itthon erős közösségként maradhassunk meg, hogy gyermekeinknek, unokáinknak, felnövekvő nemzedékünknek itt, a Kárpátok alatt ne csak jelene, de jövője is legyen” – nyomatékosított az RMDSZ elnöke.

Úgy véli, a magyar értékek megmentése és ápolása nem a múltba révedést jelenti, ez a jelenről, de sokkal inkább a jövőről szól – időutazás ez, mint a Henter-kúria kapuja, amely múltat és jövőt összeköt. Az RMDSZ elnöke beszédében a maga és a Szövetség nevében további támogatásáról biztosította a helyi közösséget.

A pénteki eseményen jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő, Tánczos Barna szenátor, Szentes Antal megyei tanácsos és Kencse Előd polgármester.

Leave a Reply