Az energiaügyi minisztert kérdezte Tánczos Barna az elszigetelt települések gázellátási és áramosítási kilátásairól

„Csütörtökön az Országos Energiaügyi Hatóság tevékenységét kivizsgáló parlamenti bizottságban Toma Petcu energiaügyi minisztert hallgattuk meg. A testület ülésének fő témája az áram- és gázár szabályozása volt, olyan konkrét intézkedések foganatosításáról tárgyaltunk, amelyek képesek kordában tartani az árakat. A témával kapcsolatban felhívtam a miniszter figyelmét egy országos szintű problémára, amely még hangsúlyosabban jelen van hegyvidéken: a községek, falvak, háztartások, kisebb falurészek gáz- és áramellátásának a hiánya. Arról kérdeztem a tárcavezetőt, milyen konkrét, azonnal alkalmazható programmal rendelkezik a minisztérium annak érdekében, hogy ezeket az izolált településrészeket, háztartásokat be tudják csatolni a gáz- és villamoshálózatokba és ezáltal 21. századnak megfelelő körülményeket teremtsenek a lakosok számára” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor, az Országos Energiaügyi Hatóság tevékenységét kivizsgáló parlamenti bizottság tagja a testület ülését követően.

Az RMDSZ Hargita megyei szenátora kifejtette: „ma az önkormányzatok és a potenciális fogyasztók, akiknek nincs lehetőségük rácsatlakozni a gáz- és villamosáram-hálózatokra, teljes mértékben a nagy szolgáltatóktól függnek. Ezek döntik el, hogy fejlesztik-e a hálózatot egyik-másik zónában vagy sem. Az esetek szinte 100 százalékában az érdeklődő egyéni fogyasztó vagy önkormányzat azt a választ kapja, hogy a fejlesztés gazdaságilag nem megalapozott. Erre a helyzetre azonnal gyakorlatban ültethető megoldást kell találnia a szakminisztériumnak, különben az önkormányzatok, lakosok magukra maradnak problémájukkal.”

Tánczos Barna azon kérdésére, milyen program alkalmazásával garantálnák az elszigetelt településrészek gáz- és áramellátását, az energiaügyi miniszter elmondta: éppen a napokban tárgyalt a fejlesztési minisztérium képviselőivel a lehetséges megoldásokról. „Toma Petcu tárcavezető beszámolt a két minisztérium azon közös tervéről, hogy jogszabály-módosításokkal, valamint országos, PNDL-jellegű programmal lehetővé teszik az önkormányzatoknak, hogy uniós pénzeket hívhassanak le az áram- és gázhálózatok fejlesztésére, másrészt a helyi fejlesztési társulásokon keresztül elvégezhessék a szükséges beruházásokat. A miniszter elmondása szerint azt is engedélyezik, hogy amennyiben szükségesnek látják, önerőből, saját költségvetésből is építhessék ezeket a hálózatokat az önkormányzatok. Ez a villamosáram-hálózatok esetében részben eddig is lehetséges volt, de úgy vélem, ezúttal egy teljesen új szemléletmód alapján indulhatnak be a beruházások. Főleg, amennyiben az RMDSZ által is támogatott gázszolgáltatásra vonatkozó jogszabály-módosítás lehetővé teszi majd, hogy az önkormányzatokhoz kerüljön a gázszolgáltató kiválasztásának joga” – összegezte a szenátor.

 

Leave a Reply