A belügyi és a távközlési miniszterhez fordult Vass Levente a Maros megyei mobillefedettségi problémák ügyében

„Szükséges és jó kezdeményezésnek tartom a kormány által kilátásba helyezett gyorsriasztási rendszer bevezetését, amely segítségével SMS-üzenetben értesítik majd a lakosokat, ha térségükben szélsőséges időjárásra vagy egyéb veszélyhelyzetre kell készülni. Ugyanakkor kérdéses számomra, hogy mennyire működhet hatékonyan az értesítésnek ez a formája, hiszen az országban több tízezer lakos él olyan településen, ahol nincs mobiltelefon jel. Az elmúlt időszakban Maros megyében összesítettük a mobilhálózattal nem rendelkező településeket. Kiderült, hogy megyénk 50 települése küzd ilyen gondokkal: vagy egyáltalán nincs térerő, vagy csak helyenként fogható mobiljel a faluban. A problémát jeleztem az illetékes minisztériumoknak és hatóságnak is” – nyilatkozta csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Vass Levente Maros megyei képviselő.

Az RMDSZ politikusa beszámolt arról, hogy múlt héten írásos kérdéssel fordult Carmen Dan belügyminiszterhez, Lucian Șova távközlési miniszterhez, valamint az Országos Hírközlési Hatósághoz, amelyben arról kért tájékoztatást, az illetékesek milyen intézkedéseket terveznek azért, hogy megoldják Maros megyében, de országos szinten is a mobilhálózat-lefedettségi problémákat. „A jelmentes települések listáját tartalmazó dokumentumot ma délelőtt átadtam Maros megye prefektusának is. A prefektus helyi viszonylatban a kormány képviselője, így kötelessége foglalkozni az üggyel. Arra kértem, álljon az ügy mellé, amire pozitívan reagált” – fogalmazott Vass Levente.

Az RMDSZ parlamenti képviselője szeptemberben felhívást intézett közösségi oldalán és a sajtóban Maros megye önkormányzati vezetőihez, közösségszervezőihez, lakosaihoz, arra kérve őket, jelezzék számára, amennyiben településükön nincs mobiltelefon jel. A felhívásra 50 településről jeleztek ilyen gondokat. „Kiderült összesítésünkből, hogy megyeszinten mintegy 26 ezer lakos, azaz a megye lakosságának kb. 5 százaléka él olyan településen, ahol egyáltalán nincs mobil jel, vagy csak a település egy részén fogható jel. Őket lehetetlen lesz SMS-üzenetben értesíteni, hiszen amiatt, hogy nincs mobil jel a falujukban, többségük nem rendelkezik mobiltelefonnal” – mondta Vass Levente.

Az RMDSZ Maros megyei törvényhozója aggasztónak nevezte, hogy a mobilszolgáltatók lefedettségi térképein több olyan település is a lefedettek között szerepel, amelyekről a helyi lakosok határozottan állítják, hogy nem az. „Ez fogyasztóvédelmi kérdéseket is felvet, de a probléma megoldásához szerintem egyértelmű politikai akarat és stratégia szükséges, hiszen enélkül a szolgáltatók nem lesznek érdekeltek abban, hogy fejlesszék és bővítsék a lefedett területeket” – hangsúlyozta Vass Levente. Úgy vélte, a hálózatok bővítésére nem csak a gyorsriasztási rendszer alkalmazhatóságának növelése miatt van szükség, hanem azért is, mert a mobil jel nélküli települések gazdasági tekintetben is hátrányt szenvednek. A befektetők elkerülik ezeket a zónákat, és támogatási pályázatok esetében pontvesztést eredményezhet a mobil jel hiánya. Egészségügyi és szociális szempontból is fontos lenne mindenhol kiépíteni a mobilhálózatot, hívta fel a figyelmet Vass Levente. „Az új technológiák például lehetővé teszik a szülők számára, hogy távolról is ellenőrizni tudják otthon maradt vagy iskolában lévő cukorbeteg gyerekük vércukorszintjét. Ehhez azonban elengedhetetlen a mobilhálózat. Hogy egy másik, egyszerű és gyakori példát említsek, a szülőfaluban maradt idős szülőkkel való kapcsolattartást is ellehetetleníti a mobil jel hiánya” – magyarázta a képviselő.

Leave a Reply