Benedek Zakariás: minőségi munkálatokra kiírt közbeszerzésekre van szüksége az önkormányzatoknak, nem több bürokráciára

Politikai nyilatkozatban nehezményezte Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő az önkormányzatok közbeszerzési procedúrája körül kialakult gyakorlatot, amely szerint a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) jogtalanul felülírja a kiválasztási módszert, és arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy a legolcsóbb, de ugyanakkor minőségtelen alternatívát válasszák a közbeszerzési kiírások bonyolításakor.  

Az erre vonatkozó törvény – tájékoztatott az RMDSZ-es képviselő – világosan rendelkezik arról, hogy az önkormányzat, és nem a finanszírozási ügynökség dönt azt illetően, hogy melyik vállalkozásnak szervezi ki az egyes szolgáltatást vagy munkálatot, illetve arról is, hogy a legjobb ár-minőség arány elve alapján vagy a legkedvezőbb ár szerint dönthet. Ennek ellenére a vidéki önkormányzatok sok esetben azzal szembesülnek, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium alárendeltségébe tartozó, EU-s alapokat kezelő finanszírozási ügynökség a legolcsóbb ajánlat elfogadására kényszeríti őket – mondta az RMDSZ szakpolitikusa, a képviselőház szállításügyekért felelős bizottságának tagja.

„A finanszírozási ügynökség sajátosan értelmezi a vidéki közbeszerzésekre vonatkozó törvényt, és egyoldalúan próbál arról dönteni, hogy az önkormányzatok minden esetben a legolcsóbb alternatívát válasszák. Ellenkező esetben az AFIR megkérdőjelezi a közbeszerzési procedúrát. Ennek eredményeként kitolódik a munkálatok befejezésének határideje, illetve nem minőségi szolgáltatások és munkálatok szemtanúi lehetünk. Ez nem válik a lakósság előnyére.” – hangsúlyozta Benedek Zakariás, aki arra kérte az illetékes minisztériumot, tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy a finanszírozási ügynökség tartsa be a közbeszerzésekre vonatkozó törvényt.

 

Leave a Reply