Felelős politizálásra van szükség, nem populista beszédekre!

„A nacionalista retorika és a magyarellenes hangulatkeltés mérgezi az többség és kisebbség közötti békés együttélést, kihat a hétköznapokra, erőszakos megnyilvánulásokat idéz elő. Az elmúlt időszakban, sajnos több ilyen esetről is hallhattunk” – fogalmazott politikai nyilatkozatában Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei képviselője. A Szövetség két képviselője kedden, a parlament alsóházában, napirend előtt kért szót, és arra intette a politikumot és a médiát, hogy tartózkodjanak a nacionalista hangulatkeltéstől, viszonyuljanak higgadtan, racionálisan a magyar közösség legitim törekvéseihez.

„Felelős politizálásra van szükség, nem populista beszédekre. Pusztán politikai tőkekovácsolás céljából nem szabad a magyar közösség jogos követeléseit zsigerből többségellenes intézkedéseknek címkézni” – hangsúlyozta Csoma Botond.

Apjok Norbert, az RMDSZ-es Máramaros megyei képviselője kifejtette: egy olyan állam, amely nemzetközi fórumokon folyton azt hangoztatja, hogy példaértékűen rendezte a kisebbségek helyzetét, megfontoltan kellene eljárjon, és vissza kéne fognia a nacionalista hangulatot. „Romániának nem lenne szabad teret engednie az ilyen fajta megnyilvánulásoknak, az Európai Uniónak pedig nem szabad engednie a szélsőséges, populista diskurzusnak, ezt hangsúlyoztam Brüsszelben is, az EU nemzeti parlamentjeinek fiatal tagjait magában foglaló EU40 Fórumon. A magyar közösség hozzájárult, és hozzájárul Románia fejlődéséhez. Mindannyiunknak, többségnek és kisebbségeknek egyaránt a gyarapodás, a szülőföldön való boldogulás kell legyen a cél, ezért kell dolgozunk a következő időszakban is” – összegezte politikai nyilatkozatában a Szövetség Máramaros megyei politikusa.

 

Leave a Reply