Seres Dénes a megyei küldöttgyűlésen: a MSPI-kezdeményezés sikere érdekében házról házra járunk településeinken

„Az elmúlt napok, hetek eseményei azt bizonyítják, hogy Romániában a politikai program nem az építkezésről, stratégiaépítésről szól, hanem a szembenállásról, az egymás hátráltatásáról, a megsemmisítésről, tehát mindenről, ami idegen kellene legyen a politikai életben” foglalta össze Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke a november 9-én tartott megyei küldöttgyűlésen. Politikai beszámolójában ismertette az adóügyi reform részleteit is, kitért a személyi jövedelemadó csökkenésére, a nyugdíjpont növelésére, az alapbér megemelésére és a multinacionális cégek adóztatására.

Seres Dénes elmondta, szükséges lenne kidolgozni és követni egy olyan stratégiát, ami által a romániai társadalom fejlődni tud. A fizetésemelések indoklásának elsődleges szempontja, hogy itthon is lehetőséget kell biztosítani a fiataloknak, a szakembereknek, egy bizonyos életszínvonalat kell megteremteni ahhoz, hogy ne menjen el a jól képzett munkaerő az országból.

Politikai beszámolójában a parlamenti képviselő kitért a 2018-as év kihívásaira is: „a román társadalom centenáriumi ünneplése nem szabadna a magyarellenességről szóljon. Mi tiszteljük az ország ünnepeit, de elvárjuk, hogy tiszteletben tartsák a mi nemzetiségünket, ünnepeinket, kultúránkat is. Nem szabad elszigetelődnünk ebben az időszakban sem, mert ez ránk nézve lenne a legveszélyesebb”.

Felszólalásában Seres Dénes összefoglalta az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack kezdeményezés fontosságát: „a saját jogainkról van szó, meg kell tennünk mindent ezek védelméért. Az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme, Európa nyelvi és kulturális sokféleségének megőrzésére vonatkozó uniós jogszabályi háttér megalkotása prioritás. Az európai törvényeket minden államnak be kell vinnie a saját törvénykezésébe”.

„Nagyon fontosnak tartjuk az emberekkel való találkozást, a kezdeményezés sikere érdekében házról házra járunk településeinken. A Minority SafePack kezdeményezés mellett a magyar állampolgársággal rendelkezőknek segítünk regisztrálni a magyarországi országgyűlési választásra. A regisztráció a szavazói jogot biztosítja, amellyel ha szeretnének, élhetnek az emberek” – fejtette ki a megyei elnök.

A politikai beszámolót követően alapszabályzat-módosításra került sor, majd ezt követően Szilágyi Róbert István ismertette a Szilágy Megyei Tanács idei tevékenységét. Elmondta, a költségvetésük függvényében jövőre újra meg szeretnék hirdetni pályázataikat, továbbá ki szeretnék egészíteni további támogatásokkal is, például műemlékvédő- programot szeretnének kiírni.

 

Leave a Reply