Az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezésére a nők védelmére irányuló állásfoglalást fogadott el az Európai Néppárt Nőszervezetének kongresszusa

Az RMDSZ Nőszervezetének  NEEEM kampányára alapozva, a nők elleni erőszak mozgalom kiterjesztésének céljából állásfoglalás elfogadását kezdeményezte az Európai Néppárt Nőszervezetének (EPP Women) kongresszusán Biró Rozália. „Kiindulva abból a sokrétű tapasztalatból, amelyet az RMDSZ Nőszervezete a március 8-tól tartó NEEEM-kampányban szerzett, javasoltam egy olyan állásfoglalás kialakítását, amellyel az EPPW felvállalja a nők elleni erőszak megszüntetéséért folytatott küzdelmet, arra ösztönzi tagszervezeteit, hogy vegyenek részt saját cselekvési tervvel ebben a folyamatban, továbbá felkéri az Unió tagállamait, illetve azok kormányait az isztambuli keretegyezmény ratifikálására és gyakorlatba ültetésére számolt be a Szövetség Nőszervezetének elnöke.

Az állásfoglalás szövegét Bálint Margit, az RMDSZ Nőszervezetének külügyért felelős alelnöke dolgozta ki, és az EPP Women kongresszusa egyhangúlag elfogadta. „A dokumentumban kiemeltük, hogy a nők elleni erőszak nem magánügy, hanem az egész társadalom problémája. Olyan Europában élve, ahol minden  harmadik nő találkozik élete során a szexuális vagy fizikai erőszak, illetve zaklatás valamilyen formájával, meggyőződésünk, hogy egységes fellépés szükséges a jelenség visszaszorítása érdekében. Így november 25-től , a Nők elleni erőszak felszámolásának világnapjától december 10-ig, az Emberi Jogok Világnapjáig tartó periódusban saját 16 akciónap megszervezésére kérjük fel az EPPW tagszervezeteit” – foglalta össze Bálint Margit. Az állásfoglalás révét az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezése európai szintre emelkedett, az angol nyelvű szöveg pedig hamarosan elérhető lesz az EPP Women honlapján.

A november 10-11-i berlini kongresszuson mintegy 34 tagszervezet képviselője a populizmus témaköre mellett a média lehetőségeit, az európai társadalmat veszélyeztető  legfontosabb problémákat elemezte, a nőszervezetek szerepét körvonalazva a problémák megoldásában.

 

 

 

Leave a Reply