Légy te is gyakornok Románia Szenátusában!

Gyakornoki programot hirdet Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor azoknak a diákoknak, akiket érdekel a romániai törvényhozás, valamint a bukaresti felsőházi frakciók mindennapja. Összesen 8 nyertes pályázó nyerhet 2 hetes betekintőt Románia felsőházának működésébe.

A pályázati anyag alapján elfogadott jelentkezők egy interjún vesznek részt, amelynek időpontjáról és helyszínéről a jelentkezési határidő lezárta után e-mailben kapnak tájékoztatást. Az interjút követően, a beküldött pályázati anyag alapján alakul ki a sorrend a pályázók között. A pontos gyakornoki periódusok Románia Szenátusának 2017-2018-as munkanaptára alapján alakulnak ki.

A nyertes pályázók a gyakornoki munkához anyagi támogatásban részesülnek, amely összeg hozzávetőlegesen fedezi az utazásukat, szállásköltségüket és a napi étkezéseiket. 

 

Kik pályázhatnak? 

 • a magyar nyelvet anyanyelvi szinten beszélő és román nyelven is boldoguló romániai fiatalok
 • felső életkorhatár nincs, viszont kötelező a tanulmányi jogviszony valamely felsőoktatási intézményben
 • felsőoktatási tanulmányokat folytató hallgatók, akik valamely romániai egyetem nappalis (alap, mesteri, vagy doktori képzésben) tagozatának hallgatói
 • azok, akik megfelelő nyelvi kompetenciákkal rendelkeznek. A román nyelv ismerete mellett előnyt jelent valamely nemzetközi (angol, francia, német, stb.) nyelv ismerete.
 • azok, akik felhasználói szintű számítógépes ismeretekkel rendelkeznek
 • azok, akiknek nem okoz nehézséget a csapatmunka és a politikai-szakmai környezethez való alkalmazkodás

 

Milyen dokumentumokat kell leadni a jelentkezéshez?

 • Europass típusú fényképes szakmai önéletrajz (életkor, értesítési cím, telefonszám, e-mail cím megjelölésével)
 • nappali hallgatói jogviszonyt igazoló dokumentum
 • idegennyelvtudást igazoló dokumentumok  (A nyelvi kompetenciákról bármilyen írásos igazolást elfogadunk, pl. egyetemen tanult nyelvekről szóló igazolás, idegen nyelven végzett egyetemi tanulmányokról szóló igazolás, nyelvvizsga diplomák, stb.)
 • motivációs levél maximum egy oldal terjedelemben, amelyből kitűnik, hogy a pályázó miért szeretne jelentkezni, milyen elképzelései vannak a gyakorlattal kapcsolatban, ill. miképpen illeszkedik a program a jövőbeni terveihez
 • legalább egy ajánlólevél: egy felsőoktatási intézménytől vagy egy közéleti személyiségtől/ civil vagy politikai szervezettől, egyháztól (az ajánlóleveleket magyar, román vagy angol nyelven kérjük, minden esetben megfelelően szignózva és pecsételve.)

 

A jelentkezéseket a kért dokumentumok elektronikus másolataival együtt a novakzoltan.iroda@gmail.com címre kérjük elküldeni 2017. november 27-ig. További információkért érdeklődni a novakzoltan.iroda@gmail.com vagy a +40741627463-as telefonszámon lehet.

 

Leave a Reply