Derzsi Ákos: ne csak papíron létezzen a fogyatékkal élők jogainak betartását ellenőrző hatóság

Bár közel két éve létezik Romániában a fogyatékkal élők jogainak betartását ellenőrző hatóság, az érintetteknek még sincs akihez fordulniuk panaszaikkal, mert az intézmény gyakorlatilag csak papíron működik, megalapítása óta az illetékesek képtelenek voltak akadálymentesített székhelyet kialakítani, és a fogyatékkal élők problémáit kivizsgáló ellenőröket, egyéni szakértőket sem alkalmaztak. A kialakult áldatlan állapot miatt a szenátus emberi jogi bizottsága kedden menesztette a hatóság igazgatóját. Rövid határidőn belül új elnököt kell kinevezni az intézmény élére, aki valóban képes hozzáértő beosztottakat alkalmazni, beindítani a munkát, és fogadni a fogyatékkal élő személyeket” – magyarázta Derzsi Ákos szenátor a felsőház emberi jogi bizottságának titkára.

Mint mondta, Románia 2010-ben ratifikálta az ENSZ fogyatékkal élők jogairól szóló egyezményét, és 2016 elején meglapította a fogyatékkal élők jogairól szóló egyezmény végrehajtását ellenőrző tanácsot. Ez a parlamenti felügyelet alatt álló önálló hatóság, tevékenységét a szenátus emberi jogi bizottsága monitorizálja. „A hatóság első vezetője néhány hónappal kinevezése után lemondott, ezt követően Marta Iozefina Bencze vette át az igazgatói tisztséget. Idén a felügyeleti hatóság számára 1 millió lejes költségvetést hagytunk jóvá. Azóta az intézményben olyannyira nem történt semmi, hogy a működésére jóváhagyott pénzt sem tudták elkölteni. Kedden a szenátus emberi jogi bizottsága meghallgatta az igazgatónőt, akinek jelentését nem találta megfelelőnek, ezért leváltotta tisztségéből. Helyette ideiglenesen az intézmény alelnöke látja el a feladatkört. A helyzetről az emberi jogi bizottság jelentést tesz a szenátus plénumában, amelyet nagy valószínűséggel el fognak fogadni” – összegezte Derzsi Ákos.

A Bihar megyei szenátor szerint sürgősen orvosolni kell a kialakult helyzetet, mert elfogadhatatlan, hogy a hatóság létezik, de nem működik: „sok panaszt kapunk amiatt a fogyatékkal élők részéről, hogy jeleznék problémáikat, de nincs akihez fordulniuk. A fogyatékkal élők jogainak betartását felügyelő hatóságnál jó ideje dolgoznia kellene már ellenőröknek, akik a helyszínre kiszállva felmérik a jelentett állapotokat, egyéni szakértőket kellett volna rég alkalmazni, akik a jelentéstevésekben segédkeznek.”

Leave a Reply