Csép Éva Andrea: meghosszabbítottuk a társadalombiztosítási járulék visszamenőleges kifizetésének lehetőségét

A képviselőház tegnapi ülésén sikerült elfogadnunk egy olyan módosítást, amely meghosszabbítja azt az időszakot, amely alatt azon személyek, akik a nyugdíjkorhatár küszöbén állnak, de nem rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges társadalombiztosítási befizetéssel, visszamenőleg maximum 5 évre kifizethetik ezt. De azokra a személyekre is érvényes, akik az elmúlt 5 évben nem voltak biztosítottak a nyugdíjpénztárnál” – ismertette Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, az alsóház munkaügyi szakbizottságának titkára.  

A Szövetség törvényhozója emlékeztetett arra, hogy ezt a lehetőséget az RMDSZ az elmúlt mandátumban foglalta törvénybe, amelynek előírásait Kerekes Károly volt képviselő dolgozta ki.

„2018. december 31-ig sikerült meghosszabbítani a befizetési időszakot, így számos érintett élhet még ezzel a lehetőséggel, aki nem tudta befizetni a társadalombiztosítási járulékot különböző okokból adódóan” – hangsúlyozta Csép Éva Andrea képviselő. Hozzátette:  a lakhely szerinti nyugdíjpénztárral kötött társadalombiztosítási szerződés alapján, a befizetést egy összegben, de akár havi lebontásban lehet megejteni, valamint azon személyek, akik nem tudnak személyesen eljárni különböző okokból adódóan, egy közjegyzőnél felhatalmazhatnak valaki mást, hogy járjon el az ügyében.

Leave a Reply