Benedek Zakariás: a szállításügyi minisztérium kérje számon a közutakat karbantartó hatóságok alkalmazottjait

A szállításügyi miniszternek fogalmazott hivatalos kérdésben kérte számon Benedek Zakariás a romániai közutak rossz állapotát, amelyet a héten iktatott a parlamentben. A képviselő szerint mulasztás történik a közutakat karbantartó hatóságok alkalmazottjai részéről akkor, amikor a közutakon történő biztonságos utazási feltételek megteremtéséről van szó.

Elfogadhatatlan az a tény, ahogyan a szállításügyi minisztérium alárendeltségében működő hatóságok alkalmazottjai kezelik a feladataikat, hiszen minden jel arról tanúskodik, hogy a fizetésüket nem az elvégzett munka után kapják. Az sem mellékes, hogy az Országos Útügyekért Felelős Hatóság kolozsvári részlegén azért menesztették az igazgatót, mert illetlen szavakkal méltatott olyan állampolgárokat, akik a közbiztonságot veszélyeztető közlekedési problémákat jelezték” – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője. A képviselőház szállításügyekért felelős bizottságának tagja a hivatalos levélben felhívja a figyelmet arra is, hogy ezen hatóságok nem végzik el a törvény által előírt feladataikat: hiányoznak az útburkolati jelek, de számos olyan gödörrel szembesülnek a gépjárművezetők, amelyeket ezen hatóságok rendbe kellett volna tegyenek.

A tél beállta előtt számos útjavító és útjelző munkálatot kellene elvégeznie a szakminisztérium alárendeltségébe tartozó hatóságoknak, de az állampolgárok által iktatott panaszok után sem történik előrelépés. Például a Beszterce megyei Telcs és a Máramaros megyei Majszín települések között éjszaka vagy eső, ködös időjárás esetén nem látszanak az útburkolati jelek, nem beszélve arról, hogy ott,  ahol valamilyen munkálat zajlik épp, az ideiglenes útjelzés sincs felfestve” – fogalmazott a képviselő.

Benedek Zakariás hivatalos kérdésében arról is érdeklődik, hogy miként fogja a szaktárca felelősségre vonni azokat a személyeket, akik a közutakon történő biztonságos utazási feltételek megteremtéséért felelnek, azonban látható módon nem végzik el a dolguk: „remélem, nem kell emberéletet követlejen az állami hatóságok könnyelműsége és hanyagsága,  és mielőbb szigorú intézkedéseket hoz a szaktárca, amelyek orvosolják ezt a problémát még a tél beállta előtt.” 

A képviselő hivatalos kérdésére írásban és szóban kért választ a szaktárcától, erre a szaktárcának maximum 30 nap áll rendelkezésére, hogy megfogalmazza válaszát és azt eljuttassa a parlamentnek.

 

Leave a Reply