Tánczos Barna: célirányos állami támogatásra van szükségük a szaporítással foglalkozó baromfi- és sertésfarmoknak ahhoz, hogy ne csökkenjen tovább az állatállomány az országban

„Ma a sertés- és szárnyastenyésztéssel foglalkozó gazdák ki vannak szolgáltatva a külföldi nagyobb sertés és baromfi előnevelő farmoknak, és nehezen tudják felvenni a versenyt a gyengébb minőségű, olcsóbb, egyre növekvő hús- és tojásimporttal.  A világ- és uniós piac diktálta nehéz értékesítési feltételek miatt az elmúlt években jelentősen csökkent Románia sertésállománya, mára a sertéshúsfogyasztás felét importból fedezzük. A baromfihús esetében 34 százalék az import aránya. Ilyen körülmények között nagyon fontos, hogy célirányos, ágazati támogatást nyújtson az állam a szaporítással foglalkozó hazai nagy farmok számára annak érdekében, hogy malac- és naposcsibe felvásárló gazdák ne legyenek kiszolgáltatva a külföldi beszállítóknak. Az RMDSZ szenátusi frakciója hasznosnak tartja és támogatja a felsőház asztalán lévő két jogszabály-kezdeményezést, amely a tenyésztéssel és szaporítással foglalkozó gazdáknak nyújtana állami, vissza nem térítendő támogatást” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor kedden, azt követően, hogy a felsőház plénuma jóváhagyta, hogy sürgősségi eljárással tárgyalják az említett két jogszabályt.

Az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa szerint a támogatási programok az egyedszám növelése mellett hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több hazai friss és minőségi húsáru kerüljön a fogyasztók kosarába, mint importtermék, és ez által nő az élelmiszerbiztonság is.

Tánczos Barna kifejtette, a két programban 2020-ig összesen közel 700 millió euróval támogatná az állam a sertés- és baromfi-szaporítással foglalkozó gazdákat. „A baromfiprogram három éves költségvetése 300 millió euró, a sertésprogramé 360 millió euró. Mindkét esetben a tenyésztéssel foglalkozó farmok fejlesztésére, bővítésére, kapacitásának növelésére, új egységek létrehozására lehet pályázni. A tervezett beruházásokat 40-90 százalékos arányban támogatja az állam. A sikeres pályázóknak 6 év alatt kell elvégezniük a megpályázott fejlesztéseket” – fogalmazott a szenátor.

A támogatási programokról szóló jogszabályokat a szenátus első házként tárgyalja, a végső döntést a képviselőház hozza majd.

 

Leave a Reply