A román-szerb-bolgár együttműködésnek a kisebbségi jogok kérdésére is ki kell terjednie – Novák Csaba Zoltán a belgrádi háromoldalú találkozó konklúzióiról

Szerbia európai uniós csatlakozása alapvetően fontos Európa biztonsága és további fejlődése szempontjából, ebben a folyamatban pedig meghatározó elem a nemzeti kisebbségi jogok és az európai értékek tiszteletben tartása is – jelentette ki Novák Csaba Zoltán Belgrádban. Az RMDSZ szenátora a román parlament külpolitikai küldöttségének tagjaként egy szerb-román-bolgár trilaterális találkozón vett részt a szerb fővárosban, ahol a három ország parlamentjeinek külügyi politikusai a regionális együttműködést, a Nyugat-Balkán stabilitását, valamint Szerbia uniós csatlakozásának kérdéseit tekintették át. 

A három ország vezetői még Victor Ponta kormányzása alatt döntöttek arról, hogy a visegrádi négyek mintájára összehangolják európai uniós politikájukat.

A találkozót követően Novák Csaba elmondta, mindhárom ország egy erős és egységes Unióban érdekelt, amely azonban kellő súllyal foglalkozik a kelet-európai tagországok érdekeivel és igényeivel. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a három ország közötti együttműködés, ahogyan Szerbia uniós csatlakozása is, meghatározóan fontos a menekült-kérdés rendezése és az európai határvédelem biztosítása szempontjából.

Az ülésen és az azt követő egyeztetéseken szó volt a kisebbségi jogok kölcsönös tiszteletben tartásának fontosságáról is. Az RMDSZ szenátora kifejtette, mindhárom országnak a kisebbségi kérdésben is követnie kell az európai joggyakorlatot, azaz maradéktalanul biztosítaniuk kell az országaikban élő nemzeti kisebbségek, az erdélyi magyarok, illetve a szerbiai román, magyar és bolgár kisebbségi közösségek jogait: ez meglátása szerint a régió és egyben az Európa Unió stabilitásának is meghatározó eleme. Meglátása szerint e tekintetben fontos a közös fellépés a kisebbségeket hátrányosan érintő olyan kezdeményezésekkel szemben, mint a diszkriminatív ukrán oktatási törvény. Novák Csaba ebből a szempontból követendőnek tartja, ahogyan Magyarország és Románia, ezen belül pedig az erdélyi magyar érdekvédelmi szervezet, az RMDSZ azonos álláspontot foglalt el, növelve ezáltal a nyomást az ukrán törvényhozásra. „Úgy látom, ilyen összefogásra van szükség nemcsak az ukrán oktatási törvény, hanem a Minority SafePack kisebbségi kezdeményezés európai sikere érdekében is, amely az országainkban élő kisebbségi közösségek számára is garancia lenne jogaik tiszteletben tartására” – hangsúlyozta Belgrádban Novák Csaba Zoltán.

 

 

Leave a Reply