Tánczos Barna: nem egy egyszerű indítvánnyal dől el az ország adópolitikája

„Meggyőződésünk, az ország adópolitikája nem egy egyszerű indítvánnyal dől el, hanem az adó- és pénzügyi kezdeményezések parlamenti szakbizottsági munkálatai során, illetve majd az éves költségvetés elfogadásával. Ezért az RMDSZ-nek ma nem az a feladata, hogy a két nagy politikai tömböt képező pártok között egyensúlyt teremtsen, egyik vagy másik fél javára eldöntse a csatározások kimenetelét. Az egyszerű indítvány az alkotmány értelmében egy olyan demokratikus eszköz, amely révén az ellenzék felhívhatja a figyelmet a különböző problémákra. Ugyanakkor úgy érezzük, a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvánnyal az ellenzéki pártok most azt a hullámot próbálják meglovagolni, amelyet az utca generált az elmúlt napok tüntetéseivel. Az RMDSZ-nek nem szabad nyakig merülnie a kormányzó pártok és az ellenzék közti csatározások mocsarában, ezért a szenátus plénumában nem támogattuk az egyszerű indítványt, a tartózkodás mellett döntöttünk. Amikor azonban a kifogásolt pénzügyi és adópolitikai döntések a parlament asztalára kerülnek, akkor nagyon aktívan kell és fogjuk hallatni álláspontunkat. A szakbizottságokban felkészülten érvelve úgy kell alakítanunk ezeket az intézkedéseket, hogy minél kisebb fejtörést okozzanak az erdélyi vállalkozóknak” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor, az RMDSZ pénzügyi szakpolitikusa hétfőn, a Ionuț Mișa pénzügyminiszter elleni egyszerű indítvány plénumi szavazását követően.

Tánczos Barna kifejtette, az RMDSZ álláspontja szerint kiszámítható adópolitikára lenne szükség, amely mentén a cégek előre tervezhetnek. „A stabil gazdaság egyik alapja a kiszámítható pénzügyi politika. A sebtében kidolgozott adóügyi rendelkezések nem fogják felszámolni a feketegazdaságot és az adócsalást, ezek csak a működő vállalkozásainkat fogják megnyomorítani. Anélkül, hogy a sárdobálásba mi is bekapcsolódnánk, ki kell mondanunk, hogy nincs rendben, hogy kevéssel az év vége előtt még nem világos, milyen adó- és pénzügyi változásokkal kell számolni 2018-tól” – hangsúlyozta a szenátor.

Tánczos Barna elmondta, amikor a kormány által beharangozott pénzügyi és adópolitikai kezdeményezések a parlament elé kerülnek, az RMDSZ szakemberei aktívan hozzájárulnak majd ahhoz, hogy ezek előírásai úgy alakuljanak, hogy minél átláthatóbbak és minél egyszerűbben végrehajthatók legyenek. „Úgy kell majd alakítanunk ezeket a rendelkezéseket, hogy az erdélyi vállalkozóknak, az erdélyi magyar embereknek a lehető legkisebb fejtörést és terhet okozzák. Ezt tartottuk szem előtt a megosztott áfa-befizetésre vonatkozó sürgősségi rendelet esetében is, amelynek veszélyeire többször felhívtuk a figyelmet a szenátus szakbizottságaiban, és amelyet nem támogattunk a szenátus plénumában. A parlamenti munkálatok során továbbra is az átláthatóság és kiszámíthatóság lesz számunkra a fő irányvonal, legyen szó az adók és illetékek behajtásáról – amikor a vállalkozótól az alkalmazott terhére átcsoportosítanának különböző illetékeket –, akár a személyi jövedelemadó 10 százalékra való csökkentéséről, amely óriási jövedelemkiesést generál az önkormányzatoknál. Az adócsökkentést természetesen támogatjuk. Jó döntésnek tartjuk, de ezt a láncot folytatni kell, és úgy kell véghezvinni ezeket az intézkedéseket, hogy senkinek ne legyenek a kárára” – vélte Tánczos Barna.

 

Leave a Reply