RMDSZ: európai megoldásokat szorgalmazunk az állati tetemek összegyűjtésére és semlegesítésére

„Alkalmazhatatlan az a kormányrendelet, amelyet a mezőgazdasági szaktárca dolgozott ki az állati tetemek összegyűjtésére és semlegesítésére. Az RMDSZ ezért törvénytervezetet dolgozott ki a probléma rendezésére, amelyben azt javasoljuk, hogy a tevékenység kerüljön vissza az önkormányzatokhoz, hiszen a szóban forgó kormányrendelet megyei hatáskör alá helyezte ezt, és nem rendelt mellé pénzösszeget” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora azt követően, hogy a Szövetség iktatta erre vonatkozó törvénytervezetét. Tánczos Barna elmondta, hogy a jogszabály-módosítást az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusaival közösen dolgozták ki, célja pedig feloldani azt a problémát, amellyel jelenleg az önkormányzatok szembesülnek.

„Az RMDSZ azt javasolja, hogy az állati tetemek gyűjtése és semlegesítése kerüljön vissza az önkormányzatokhoz, azonban ehhez a mezőgazdasági szakminisztérium saját költségvetéséből rendeljen pénzkeretet ahhoz, hogy ezen tevékenységeket fedezhessék a helyi önkormányzatok. Célunk az, hogy minden olyan községben vagy mikrorégióban  egy-egy olyan hűtőházat építhessenek az önkormányzatok, ahová bármikor bevihető az elhullott állat teteme. Bízunk abban, hogy a közeljövőben törvény születhet a tervezetünkből, illetve minisztériumi és állami támogatást kapnak az önkormányzatok annak érdekében, hogy a vidéken nagyon sok problémát okozó hulladék-összegyűjtést meg tudják szervezni” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának tagja, a törvénytervezet egyik kidolgozója úgy értékelte, hogy Romániának fel kell zárkóznia ezen a téren is az EU-s gyakorlatokhoz, és meg kell teremteni a közeljövőben azokat a törvényes-kereteket is, amelyek lehetővé teszik azt, hogy az állati tetemeket újrahasznosíthassák komposztálás által. „ Az önkormányzataink gondjai első körben a hiányos pénzkeretből adódnak és a hiányos törvénykeret miatt, erre kell nekünk megoldásokat javasolni, és rávenni a többséget kezdeményezésünk szükségszerűségére ahhoz, hogy ez mielőbb életbe léphessen” – tette hozzá.

Az RMDSZ törvénytervezetét első házként tárgyalja a szenátus, majd ezt követően kerül át képviselőház döntéshozó testületei elé.

 

Leave a Reply