Két aláírás, egy közös ügy

Korábban írtunk arról, hogy megyénkben is elkezdődött az aláírásgyűjtés a Minority Safepacke és a magyarországi választásokra való regisztráció kapcsán. Önkéntesek tucatjai látogatnak el ezekben a napokban a megye magyar családjaihoz azért, hogy ebben a két, közösségünk számára sorsdöntőnek mondható ügyben segítséget kérjenek.

 

Az elmúlt évek, évtizedek folyamán láthattuk, hogy kisebbségi jogainkat, ha nem is tiporták lábbal, de nehezen tartották be a többségiek – a kisebb, egyébként jogosan járó engedményeket leszámítva -, lényeges mentalitásváltás nem történt ezen a téren, mint ahogy más téren sem igazán. A Minority Safepacke mentőövet jelenthet nem csak az erdélyi magyarság számára, hanem az Európai Unió mind az 50 millió kisebbségben élő polgára részére. Ennek a kisebbségvédelmi csomagnak azonban csak akkor lesz bármiféle jótékony hatása a kisebbségekre nézve, ha legalább hét uniós tagállamból minimum egymillió aláírás gyűl össze. Ha ez megtörténik, a csomagba foglalt kéréseket érvényesíthetjük Brüsszelben, s ezáltal azok a tagállamokra nézve kötelező, törvény erejű rendelkezésekké válhatnak. Másképp fogalmazva: például a mindenkori román kormány nem mondhatja majd azt, hogy nem ad meg vagy visszavon bizonyos  jogokat, mert szankciókkal sújtják.

Ennek a lehetőségnek a megteremtéséhez kéri tehát az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány az ön aláírását, beleegyezését. Végső soron mindannyian azt szeretnénk, hogy magyarokként élhessünk itt, ami csak úgy lehetséges, ha zavartalanul gyakorolhatjuk az Európai Unió és a nemzetközi egyezmények által szavatolt jogainkat. Önnek csak egy aláírásába kerül, de ez az aláírás megváltoztathatja jövőnket, valódi otthonná teheti számunkra azt a tündérkertet, amit Erdélynek nevezünk.

A másik aláírandó dokumentummal, a regisztrációs ívvel kapcsolatban is kérik az önkéntesek mindazok aláírását, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek, és még nem regisztráltak, hogy a 2018-as magyarországi választásokon voksukat adhassák arra a pártra, amelyik lehetőségeihez mérten tett is valamit azért, hogy itthon érezhessük magunkat Erdélyben, hogy a magyar nemzet – a határvonalak ellenére – újra egyesüljön.

Két aláírás, egy közös ügy – ez röviden összefoglalva a mostani aláírásgyűjtési kampány lényege. Két aláírás – ennyit kérnek öntől az önkéntesek. Egy parányi gesztus, ami történelmi előrehaladást jelenthet kisebbségi létünk alakulásában. A tét tehát nagy, s most lehetőségük nyílik arra, hogy saját sorsuknak a kovácsai legyenek. (Tamási Attila)

Leave a Reply