Hatodjára is őrzőkre találtak a kolozsvári műemlékek – Elrajtolt az Örökségünk Őrei kolozsvári szakasza (AUDIO)

Újra sorshúzással indult az Örökségünk Őrei − Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezés október 31-én, Kolozsváron. A helyi iskolák csapatai a Bánffy-palota udvarán találkoztak azért, hogy nyilvánosan is bejelentsék, milyen műemléket fogadnak örökbe az elkövetkező tanévben.

„Ahogyan emlékműveinket gondozzuk és hasznosítjuk, az hazánk kultúrájának a mércéje, ezért a feladatunk, hogy a fiatal generációt kellőképpen ösztönözzük, és felhívjuk a figyelmüket az épített örökség fontosságára, mert ennek ők lesznek az őrzői az elkövetkező ötven, akár száz évben” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A résztvevő diákok 73 kolozsvári műemlék közül választhattak.

A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája a Báthory-Apor Szemináriumot, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum a Széki-palotát, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum a kolozsvári neológ zsinagógát, a Báthory István Elméleti Líceum a Jósika-palotát, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum pedig az egykori kolozsvári pénzverdét fogadta örökbe.

A nagyszabású program tavasszal zárul, ezt követően Erdély-szerte három győztes csapat vehet részt a brüsszeli jutalomkiránduláson Winkler Gyula európai parlamenti képviselő jóvoltából.

összegzett Hegedüs Csilla.

Hegedüs Csilla nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

Leave a Reply