Csép Éva Andrea: a rokkantsági nyugdíjban részesülőknek joguk van ahhoz, hogy más forrásból egészítsék ki jövedelmüket (AUDIO)

 „Fontos újítást hoz a ma elfogadott törvénytervezet, hiszen ez idáig az egyes- és ketteskategóriájú rokkantsági nyugdíj kizárta annak lehetőségét, hogy az abban részesülő személyek más jövedelemforrással is rendelkezzenek. A napokban mediatizált hölgy esete is arra hívta fel a figyelmet, hogy mielőbb módosítani kell a törvény erre vonatkozó rendelkezését, hiszen hiányosságok vannak benne. Elfogadhatatlan, hogy szerzői jogok juttatása miatt valaki elessen a rokkantnyugdíjától. A ma elfogadott módosítások részben megoldást jelentenek erre a problémára” – mutatott rá Csép Andrea Éva RMDSZ-es képviselő, azt követően, hogy ellenszavazat nélkül fogadta el október 31-én a képviselőház plénuma, azt az RMDSZ által kezdeményezett jogszabálytervezetet, amely a nyugdíjtörvényt módosítja. A képviselőház munkaügyi és szociális ügyek bizottságának titkára hozzátette, a bizottsági munkálatok során a jogszabálytervezet néhány jelentős előírással egészült ki.

„A rokkantsági nyugdíjban részesülők ez idáig elestek attól a lehetőségtől, hogy jövedelmüket a szellemi tulajdonuk értékesítése során, vagy szerzői jogdíjjakból származó összegekkel kiegészítsék. Senki nem tagadhatja meg ezeknek a személyeknek azon jogát, hogy az ilyen jellegű tevékenységekért fizetséget kapjanak, ezért támogattuk azt a módosítást, amely lehetővé teszi a jövedelmek halmozását esetükben” – hangsúlyozta az RMDSZ Maros megyei képviselője.

A Szövetség Maros megyei parlamenti képviselője ugyanakkor arra is kitért, hogy a ma elfogadott jogszabály-módosítás egy másik fontos társadalmi kategóriát is érint. „Marosvásárhelyen például a környezetvédelmi szennyeződés miatt korkedvezménnyel nyugdíjazott személyekre is vonatkoznak a ma elfogadott törvénytervezet előírásai. Nem lesz kizáró jellegű a járulék azon személyek esetében, akik előrehozott nyugdíjban részesülnek, vagy akik az örökösödési juttatást kapják, nekik is joguk lesz arra, hogy más forrásokból egészítsék ki a jövedelmüket” – összegezte Csép Andrea Éva.

Csép Éva Andrea elmondta: az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet eredetileg a nyugdíjtörvény rokkantsági nyugdíjakra vonatkozó fejezetét módosította volna úgy, hogy annak előírásai az önkéntes szerződéssel rendelkező személyekre is vonatkozzon, akik sürgősségi  esetekben a beavatkozás ideje alatt részlegesen vagy teljesen elveszítik munkaképességüket. A Maros megyei szakpolitikus hozzátette, a bizottsági munkálatok során azzal az indoklással törölték a tervezetből az RMDSZ erre vonatkozó javaslatait, hogy a nyugdíjrendszer hozzájárulásos elv alapján működik. A szakpolitikus szerint ez az érv csak részben állja meg a helyét, hiszen az önkéntes munkát végzőkpéldául a több magyarlakta településen tevékenykedő önkéntes tűzoltó – sok esetben máshol keresi meg a megélhetését biztosító jövedelmet, és ebből járul hozzá a társadalombiztosítási rendszerhez. A Szövetség úgy döntött, hogy erre vonatkozóan egy átfogóbb módosító-csomagot dolgoz ki és iktat jövő héten. „Biztonságban kell tudjuk azokat a személyeket is, akik önkéntes munkával szolgálják közösségüket, sürgősségi esetekben életeket mentenek.”

A törvénytervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozta meg, annak előírásai pedig, amennyiben nem támadják meg az alkotmánybíróságon, az államelnöki kihirdetést követően érvénybe lépnek.

Csép Éva Andrea nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

Leave a Reply