Széles összefogással indul Ausztriában a Minority SafePack kampánya

Számos szervezet összefogásával október 30-án elindult az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack ausztriai aláírásgyűjtési akciója. A bécsi Café Landtmannban tartott kampányindítón a helyi szervezők – a burgenlani horvátok és a karintiai szlovénok – mellett jelen volt Vincze Loránt FUEN-elnök, Luis Durnwalder, Dél-Tirol volt kormányzója, Daniel Alfreider FUEN-alelnök, aki a dél-tiroli ladin kisebbség tagja, illetve Valentin Inzko, a Karintiai Szlovén Tanács elnöke, az ENSZ bosznia-hercegovinai főképviselője.

A kampányba, amelyet aktívan támogat Dél-Tirol régió is, mind a hat ausztriai őshonos kisebbség bekapcsolódik, illetve a számos más szervezet is részt vesz az aláírásgyűjtésben, jelentette be az az ausztriai szervezőcsapat szóvivője, Gabriella Novak-Karall.

Vincze Loránt a FUEN nevében köszönetet mondott a helyi szervezőknek, és a kezdeményezés fontos elemeit emelte ki: „A Minority SafePack a jövőről, egy új Európáról szól: a többségiekkel egyenlő jogokat akarunk a kisebbségi közösségeknek. A Minority SafePack arról szól, hogy az Európai Bizottság ne mondhassa többé azt, hogy a kisebbségi jogok nem tartoznak a hatáskörébe. És a Minority SafePack a szolidaritásról is szól: arról, hogy a jó helyzetben levő kisebbségek segítsék azokat, amelyek számára ez a kezdeményezés jelentheti a reményt a jogegyenlőségre.” Vincze arra is emlékeztetett, hogy a dél-tiroliak voltak az elsők, akik még 2012-ben csatlakoztak az RMDSZ kezdeményezéséhez, amelynek eredményeként megszületett a Minority SafePack.

A kisebbségek csak olyan jogokat kérnek, amelyek már adottak a többségiek számára – emelte ki Luis Durnwalder, Dél-Tirol korábbi kormányzója. „A többségnek meg kell értenie a kisebbséget: joguk van a kultúrájukhoz, az emberi jogaikhoz, az anyanyelvükhöz és az arányos képviselethez” – fogalmazott.

Daniel Alfreider FUEN-alelnök rámutatott: azáltal, hogy a Minority SafePack uniós garanciát kér a kisebbségek számára kultúrájuk és anyanyelvük korlátlan használatára, hozzájárul Európa kulturális és nyelvi sokszínűségének fenntartásához.

„Európában 50 millió kisebbségi él, de eddig nem volt egy közös hangjuk. A Minority SafePack révén megtaláltuk a közös hangot, a közös üzenetet. Ha Európában közös piacról, közös valutáról, közös értékekről beszélünk, akkor közös kisebbségi jogokról is beszélnünk kell” – mondta a kampányindítón Valentin Inzko.

Az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack kezdeményezés sikeréhez egymillió aláírásra van szükség az Európai Unió tagállamaiból. A kezdeményezést a jogaink.eu oldalon lehet aláírni.

Leave a Reply