Oláh Emese: hosszú távon fel kell számolni a pataréti gettót

Társadalomként, önkormányzatként és a közjó érdekében munkálkodó döntéshozókként, civilekként, azaz emberekként nem tarthatjuk elfogadhatónak azt, hogy embertársaink százai kirekesztettségben, mélyszegénységben, az egészségükre káros körülmények között éljenek generációról generációra a szeméttelep környékén. Éppen ezért az önkormányzat részvételével alakult meg az a munkacsoport, amely a Pataréten élők helyzetének megkönnyítése érdekében fejti ki tevékenységét. A hosszú távú cél a szeméttelep környékén évtizedek óta növekvő gettó teljes körű felszámolása” – nyilatkozta Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere október 26-án, csütörtökön.

Az alpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta, a városi szegénység és társadalmi kirekesztés visszaszorítása érdekében az önkormányzat részvételével alakult akciócsoport Kolozsváron. Az Inkluzív Kolozsvár Egyesület (Asociația Clujul Incluziv) nevű akciócsoport célja a Pataréten élő több mint 1100 veszélyeztetett helyzetű roma és nem roma személy társadalmi felzárkóztatásának elősegítése.

Az egyesület tevékenységére annak az országos operatív programnak a költségvetéséből kap finanszírozást, amely az Európai Bizottság Helyi Fejlesztési eszköze révén született meg. Ez az országos program a 20 ezres lakosszámot meghaladó települések veszélyeztetett zónáiban léptethető életbe.

Veszélyeztetett zónáknak számítanak azok a városrészek, amelyeken nem biztosított egy minimálisan elfogadható életszínvonal. Ezek körülhatárolása az ott lakók iskolázottsági szintje, egészségügyi állapota, foglalkoztatottsági aránya és lakáskörülményeinek figyelembe vételével történik. A veszélyeztetett zónákra vonatkozó kritériumrendszert a Patarét és környéke teljes körűen kimeríti.

Az akciócsoport célja a Patarét integrált fejlesztése, és az ott élők társadalmi kirekesztését és gazdasági leszakadását előidéző tényezőknek a felszámolása. Ugyanakkor az akciócsoport azt is vállalja, hogy küzd a Pataréten élőkkel szembeni diszkrimináció ellen, és erősíti a társadalmi kohéziót. Az akciócsoport célkitűzések között az is szerepel, hogy a veszélyeztetett személyek számára elérhetővé teszi a közszolgáltatásokat, az egészségügyi szolgáltatásokat, lakáskörülményeik, tanulási lehetőségeik javítására törekszik, javít a városi infrastruktúrán, egészséges környezetet alakít ki, és közszállítást biztosít számukra.

Az egyesület székhelye a Plevnei utca 158. szám alatti ingatlanban lesz. Az Egyesület megalakulásáról októberi rendes tanácsülésén döntött a helyi képviselő testület. Az Inkluzív Kolozsvár Egyesületnek a Kolozsvári önkormányzat mellett tagjai a Kolozsvári Görög Katolikus Püspökség Caritas Egyesülete, a Coastei Utcai Romák Közösségének Egyesülete, a Kolozsvári Metropolisz Övezet Közösségfejlesztő Egyesülete, a Serena Egyesület, a Fiatal Romániai Romák Polgári Uniója Egyesület, a kolozsvári önkormányzat alárendeltségébe tartozó Szociális Igazgatóság, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, az AltArt Alapítvány, a Gyerekekért, Közösségért és Családokért Romániai Alapítvány, a Kolozsvári Népek Fejlődése Alaptvány és a Siab Development.

 

 

Leave a Reply