Magyar Lóránd az IndAgrán: növelni kell Románia sertésállományát

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, értékesítési formákat, ahol a romániai és – azon belül – az erdélyi magyar gazdaságokat tudjuk hasznosítani és reflektorfénybe helyezni. Az éves rendszerességgel megszervezett IndAgra nemzetközi mezőgazdasági kiállítás kiváló alkalom arra, hogy bemutassuk mezőgazdaságunkat. Arra kell törekednünk, hogy megoldást találjunk a túlzott mezőgazdasági gabonaexportra, hiszen Románia az elsők között van e tekintetében, míg az élelmiszerimport sokkal magasabb az európai átlagnál. Éppen ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni az állattenyésztésre, és ezáltal csökkenteni a gabonaexportot és növelni a Romániában előállított élelmiszermennyiséget” – mutatott rá Magyar Lóránd Bálint, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője, a parlament alsóháza mezőgazdasági bizottságának tagja az október 2528 között. szervezett nemzetközi kiállításon Bukarestben.

A mezőgazdasági szakember felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor lehet az exportot az importtal összhangba hozni, ha az állam támogatja az állattenyésztőket: „ezért kell megragadni a vidékfejlesztési alapból lehívható támogatásokat, hiszen jelenleg ezen kiírások az állattenyésztőknek kedveznek. A kormányprogram jelenleg kiemelt támogatásban részesíti a hízósertést tenyésztő gazdákat.” 

Magyar továbbá hangsúlyozta, hogy a közeljövőben nagyobb szerepet kellene kapnia a sertésállomány-szaporításának növelése, annak érdekében, hogy csökkentsük a sertésimportot: „jelenleg Magyarországon 180 ezres kocaállománnyal számolnak, Romániának is – annak ellenére, hogy háromszor nagyobb mezőgazdasági területek szempontjából Magyarországnál – ugyanekkora az állománya. Éppen ezért egy olyan országos támogatóprogramra van szükség gazdáinknak a továbbiakban, amely növeli a tenyészkocák állományát. Az IndAgra mezőgazdasági expo keretén belül, a Szatmár megyei gazdákkal feltérképeztük azokat a technikai és technológiai eszközöket, amelyek serkentik ezt az ágazatot.”

Leave a Reply