Borboly Csaba: büntet a környezetvédelmi miniszter? – még egy medvére sem kapott kilövési engedélyt Hargita megye

Büntet a környezetvédelmi miniszter, hogy pont Hargita megyére, ahol a legtöbb a veszélyes medve, a legnagyobb a baj és ahol a legtöbb sérült van, nem ad kilövési engedélyt? Ez lenne a válasz a július 5-i bukaresti tüntetésre, amikor ígéretet tett az intézkedésre? – teszi fel a kérdést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Közel két hónapja aláírta a gondot okozó – emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő – nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, viszont azóta egy kilövést sem hagytak jóvá. A rendelet összesen 140 medve és 97 farkas kilövését teszi lehetővé országos szinten, ebből az elképzelések szerint Hargita megye részesedik a legnagyobb mértékben, mivel az elmúlt években ebben a régióban volt a legtöbb medvetámadásos és vadkáros eset. Még ez az intézkedés sem oldja meg a székelyföldi medvekérdést, viszont ezzel a lehetőséggel sem élnek a vadásztársulások. A környezetvédelmi minisztérium hivatalos válasza szerint a rendelet kiadása óta 34 kérés érkezett, összesen 74 veszélyes medve kilövésére, ebből mostanig ötöt hagytak jóvá. Ezekből a jóváhagyásokból egy sem Hargita megyei, nehezményezi a minisztérium, de a vadászok hozzáállását is Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A szakminisztériumi rendelet kiadása után Borboly Csaba többször fordult felhívással a vadásztársaságokhoz, illetve a polgármesteri hivatalok közbenjárását is kérte annak érdekében, hogy minél előbb kérvényezzék a kilövési engedélyt a veszélyes medvék esetében. Ehhez képest mostanig összesen 58 medve és 22 farkas kilövését kérvényezték Hargita megyéből, ezekből harmincat már a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség visszautasított, de több vadásztársulat egyetlen igénylést sem nyújtott be.

Románia engedte meg a túlszaporulatot, ezért az állam kell tegyen ellene, ezt Európa is így látja – fogalmazta meg Borboly Csaba. A miniszternek is be kell látnia, hogy az áttelepítés nem megoldás, meg kell oldani a problémát, nem lehet megszabadulni tőle – fejtette ki a megyeelnök.

Amint a híradók beszámoltak róla, hétfő reggel egy 39 éves férfira és a 14 éves lányára támadt a medve Fogarason. Eszméletüknél vannak, de mindketten megsérültek. A híradásokban elhangzott, a helyiek rettegnek a szabadon kószáló veszélyes medvétől, és még hetekbe telhet, amíg a Grațiela Gavrilescu vezette minisztérium engedélyt ad a kilövésére. De rettegésben élnek egy Dâmboviţa megyei község lakói is, akik napok óta botokkal, villákkal, fejszékkel felfegyverkezve próbálják elhajtani a medvét, a csendőrök is többször a levegőbe lőttek, hátha elmenekül az állat. A nagyvad emberekre nem támadt, de állatokra igen. És ilyen esetekben is heteket kell várni a minisztérium intézkedésére, ez nem sürgősségi eljárást jelent” – mondta Borboly Csaba arra utalva, hogy még sem állami, sem helyi szinten nem kezelik felelősen a medvekérdést és a vadkárok problémáját.

 

Leave a Reply