Támogatta az oltástörvényt az RMDSZ szenátusi frakciója

 „Az RMDSZ szenátusi frakciója a hétfői plénumi szavazáson támogatta a lakosság beoltásáról és az oltások finanszírozásáról szóló törvénytervezetet, mert úgy véli, a lakosság felelősségtudatának erősítése és a beoltással kapcsolatos intézményi hatáskörök tisztázása érdekében szükség van egy új jogszabályra, amely megfelel a nemzetközi elvárásoknak és az aktuális romániai viszonyoknak egyaránt. Elfogadhatatlan, hogy miközben Romániában folyamatosan csökken átoltottsági arány és a beoltási ráta egyes vakcinák esetében jóval az Egészségügyi Világszervezet  által javasolt 95 százalékos küszöb alatt van, rendszeresen kell szembesülnünk azzal a problémával is, hogy hiányoznak a kötelező védőoltások. Az oltástörvény várhatóan javulást eredményez majd mindkét téren” – fogalmazott László Attila szenátor, a felsőház egészségügyi bizottságának elnöke.

Az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa kifejtette, a kormány által beterjesztett törvénytervezetet több pontban módosította a szenátus egészségügyi szakbizottsága. „Pontosítottuk az oltási folyamatban résztvevő szereplők kötelezettségeit és jogköreit, illetve minden intézmény, így az egészségügyi minisztérium, a családorvosok, a megyei közegészségügyi intézetek stb. számára szankciókat határoztunk meg a kötelezettségeik be nem tartásáért. A jogszabály a szenátus által elfogadott formájában azt is előírja, hogy az államnak 12 hónapra előre készletelnie kell a  szükséges vakcinamennyiséget, így remélhetőleg a törvény életbe lépését követően megoldódnak majd a vakcinahiánnyal kapcsolatos problémák” – nyilatkozta László Attila.

Az oltástörvény nagy hangsúlyt fektet a szülők, illetve a gyám vagy a gyermek felügyeletét biztosító személyek pontos tájékoztatására az országos oltási naptárban szereplő kötelezően beadandó vakciánkkal kapcsolatban, az oltást ellenzőknek ugyanis sok esetben nincsenek megfelelő információik az oltások összetételéről, előnyeiről, esetleges következmények kialakulásának esélyeiről – vélte az RMDSZ szenátora. Mint mondta: „az oltástörvény értelmében a szülőknek, a gyermek felügyeletét biztosító személyeknek kötelezően tájékoztatón kell majd részt venniük. Amennyiben elutasítják a vakcinákkal kapcsolatos felvilágosítást, pénzbírságban részesülnek. A törvénytervezet szövegéből a szakbizottsági munkálatok során töröltük azon előírásokat, amelyek a beoltás elutasítása miatt szabtak volna ki pénzbüntetést a szülőkre. Ez azt jelenti, hogy a szülőnek jogában áll majd elutasítani a gyermeke beoltását, de csak a szükséges információk birtokában. Vállalnia kell annak felelősségét, hogy a beoltásról szóló tájékoztatón elhangzottak tudatában dönt úgy, hogy nem oltatja be gyermekét.”

László Attila azt is elmondta az új oltástörvény arról is rendelkezik, hogy a gyermek közösségbe való beíratását követően 18 hónap áll  majd rendelkezésre oltáspótlásra.

 „Továbbá fontos aspektusa a jogszabálynak, hogy egyes ágazatokban dolgozók számára kötelezővé válik a beoltás. Így például az élelmiszeriparban, oktatásban, egészségügyben dolgozóknak meg kell kapniuk a kötelező oltásokat. Ennek költségeit a munkáltatónak kell fedeznie” – hangsúlyozta az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa.

Az oltástörvényt első házként fogadta el a szenátus, a végső döntést a képviselőház hozza majd a jogszabályt illetően. Vass Levente, a képviselőház egészségügyi bizottságának titkára elmondta, hogy az RMDSZ törvényhozói és egészségügyi szakemberei a Képviselőházban is azt az elvet tartják szem előtt, amely alapján minden félt meghallgatnak és képviselnek ebben az ügyben: „a képviselőház, mint  végső döntéshozó testület egy olyan törvénytervezetről kell majd szavazzon, amely nem megosztja a társadalmat, hanem megpróbálja integrálja azokat is, akik nem értenek egyet az előírásaival”.

Leave a Reply