RMDSZ: nem támogatjuk a megosztott áfa-befizetés módszerét

„Az RMDSZ nem támogatja a megosztott áfa-befizetésre vonatkozó kormányrendeletet. Több szempontból is elfogadhatatlanok a kormányrendeletben foglaltak, hiszen az adócsalás visszaszorítására tett törekvések leple alatt gyakorlatilag ellehetetlenítik főleg a kis- és középvállalkozások működését. Ugyanakkor azon cégeket hoznák hátrányba, amelyek eddig is becsületesen befizették az áfát. Az RMDSZ megoldást keres az adócsalás visszaszorítására, azonban nem egy olyan módszerrel kell ezt megejteni, amely azokat a vállalkozásokat is bünteti, amelyek eddig határidőre befizették adójukat” – fogalmazott Erdei-Dolóczki István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóházának pénzügyi bizottságának tagja azt követően, hogy a képviselőház plénuma a pénzügyminisztertől kért magyarázatot a kormányrendelet hatásairól.

Erdei-Dolóczki István hozzászállásában kifejtette, hogy a megosztott áfa-befizetés nagyobb költségekkel járna, és minden számlakifizetés kétszeri operációs manővert igényelne. „Eddig is elvesződtünk a bürokrácia útvesztőiben, gondoljunk csak az adóhatóságok átszervezésére, amely fölösleges utak megtételére kötelezte az adófizetőket. Ez a kormányrendelet nem csökkenti a bürokráciát, hanem tovább erősíti azt, és jelen pillanatban sem az adóhatóságok, sem a cégek nincsenek felkészülve a megosztott áfa befizetési módszer bevezetésére” – fogalmazott Erdei-Dolóczki István, az RMDSZ szakpolitikusa.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi kormányrendelet által foganatosított intézkedések nem hozzák meg a kívánt eredményt, mi több, tovább mélyítik a problémákat, az RMDSZ parlamenti frakciója nem tudja támogatni. Ahogyan azt számtalanszor elmondtuk, és választási programunkba is foglaltuk, csak akkor lehet erős egy vállalkozás, ha annak az állam megteremti a megfelelő környezetet működéséhez. Az RMDSZ erre vállalkozott, és e mentén cselekszik a törvényhozásban is” – hangsúlyozta Erdei-Doloczki István képviselő.

Leave a Reply