Turos Lóránd: nyitottságra és toleranciára kell sarkallni a többséget

A IV. Tasnádi Magyar Napokon vett részt hétvégén Turos Lóránd szenátor, ahol ünnepi beszédében hangsúlyozta: „kultúránk és hagyományaink megmutatása által az értékeink iránti nyitottságra és toleranciára biztathatjuk a velünk élő többségi társadalmat.”

Ami a többségi társadalom és a magyar kisebbség kapcsolatát illeti, bizonyos érdekcsoportok üzérkedésének és munkálkodásának következtében a közhangulatban káosz és ellenségeskedés keletkezett. Sajnos, ki kell jelentenünk, ez nemcsak a többséggel való békés együttélésünket veszélyezteti, hanem nekünk, erdélyi magyaroknak nemzeti kisebbségként az identitásunk megélését is. A jogaink tiszteletben tartásának hiánya a kulturális sokszínűség elutasítása és az intolerancia bizonyítéka is egyben” – állítja a Turos.

A centetenárium közeledtével ezzel az elutasító magatartással sajnos egyre gyakrabban szembesülünk, akárcsak a párbeszédre való nyitottság hiányával. Fontosnak tartom, hogy a kultúránk felmutatásával is megmutassuk a többségnek, hogy mi, erdélyi magyarok nem hátránya, hanem hozománya vagyunk az országnak, a társadalomnak. Értékeinkkel a valódi sokszínűségét, valódi multikulturalizmusát gazdagítjuk az országnak, a párbeszédre való nyitottsággal és a párbeszéd útjainak keresésével pedig a békés együttélést, az egymás iránti elfogadást és az egymás értékeinek tiszteletben tartását kívánjuk elősegíteni. Ezt nem szabad elfelejteni itt, Tasnádon sem, ez a rendezvény pedig egy lehetőség arra, hogy helyi magyar közösség megmutassa és átörökítse értékeit” – mutatott rá az RMDSZ szenátora.

 

Leave a Reply