Tánczos Barna: nagy hiba lenne nem beavatkozni medveügyben

„Jól döntött Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, amikor beavatkozási kvótát engedélyezett nagyvadra, hiszen az összes elkövethető tévedések közül a legnagyobb –  az előző tárcavezetők nyomdokaiba lépve –  nem beavatkozni. A károkat okozó medvék ügyében sürgős intézkedéseket kell hozni. Ami kérdésfelvetések, vita tárgyát képezheti, az a megoldás részleteinek kidolgozása:  jól és pontosan kell rögzíteni, hogy milyen módon kezeljük a problémát, hogy ki és milyen eljárással, milyen indok alapján kérhet beavatkozást. A környezetvédelmi minisztériumnak kötelessége megvédeni az állampolgárokat ettől a létező és egyes területeken mindennapi veszélytől” – nyilatkozta Tánczos Barna Hargita megyei szenátor szerdán a Radio România Actualități meghívottjaként.

Mint mondta, a minisztériumnak olyan szakemberek bevonásával kell megoldást találnia a medveproblémára, akik ténylegesen értenek a témához. „Hosszú távú stratégiát kell kidolgozni a vadászok és az állatvédő szervezetek képviselőinek javaslataira alapozva. A vadászok ismerik a helyi valóságokat, a medvék szokásait, mozgásterületét, ők tudják biztosítani a nagyvadak etikus kilövését, illetve ők képesek beazonosítani azokat a medvéket, amelyek emberre vagy a gazdák állataira támadtak, kárt tettek a termésben, és amelyek bejárnak lakott területre. A zöld egyesületek részvétele a stratégia kidolgozásában garanciát jelentene arra, hogy állatvédelmi szempontból is elfogadható megoldás születik” – vélte Tánczos Barna.

A székelyföldi törvényhozó elmondta, a probléma alapos ismerői és szakértői azért tekintik az elsődleges megoldásnak a veszélyes medvék kilövését az átköltöztetésükkel szemben, mert Romániában nincs olyan erdős területekkel rendelkező megye, ahol nem élnek medvék, vagy amely alkalmas lenne az ott élők mellett újabb egyedek befogadására. „Európa más országai sem fogadnak be medvéket, számos országban kiirtották az évszázadok során, és ahol még van, ott nem áll szándékukban növelni a medvepopulációt. Ilyen körülmények között a veszélyes egyedek kilövése jelenti az egyetlen megoldást. A medve védett állat, de nem áll a kihalás szélén. Nem is cél a romániai medvepopuláció kiirtása, de lépni kell az emberi élet védelmében a veszélyes egyedek kilövésével, illetve szakmai szempontokon alapuló állományszabályozási stratégia kidolgozásával” – hangsúlyozta a szenátor.

Tánczos Barna szerint fontos lenne, hogy a jövőben a medvepopuláció reális feltérképezését követően a helyi sajátosságoknak megfelelően kezelje a minisztérium a medveproblémát. Mint mondta, az állomány túlszaporodásának egyik oka, hogy a szaktárca nem vette figyelembe a helyi valóságokat, a statisztikai adatokból átlagot vonva, megyékre leosztva adtak ki kilövési engedélyt, ami az évek alatt egyes területeken a medveállomány jelentős növekedéséhez vezetett.

Leave a Reply