Sebestyén Csaba: gazdáink nem eshetnek el a mezőgazdasági támogatásoktól, ezért kell meghosszabbítani a legeltetési üzemterv elkészítésére kiírt törvényes határidőt

„100 millió euró nagyságrendű támogatástól eshetnek el a gazdák 2018-ban, ha nem hosszabbítják meg a legelők üzemtervének elkészítésére megszabott törvényes határidőt. Éppen ezért sürgősen módosítani kell a jogszabály előírásait, és meg kell hosszabbítani a kiírt terminust, hiszen a dokumentáció nélkül nem vehető igénybe a legelőkre kiírt területalapú támogatás” – nyilatkozta Sebestyén Csaba, az RMDSZ Hargita megyei képviselője, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja azt követően, hogy a legelők működtetését és használatát szabályzó kormányrendelet szakbizottsági vitáján módosító javaslatot nyújtott be a jogszabály-tervezethez. Az érvényben lévő törvény alkalmazási módszertana, amelyet csupán szeptember 13-án tettek közzé, három hónapot ír elő arra, hogy az önkormányzatok elkészítsék és elfogadják a legelők üzemtervezését, ezeket viszont késő ősszel vagy télen nem lehet elkészíteni. 

„Prioritásként kell kezelnünk a törvénymódosítást, hiszen megengedhetetlen, hogy gazdáink elessenek a területalapú kiírásoktól. Ez egy probléma, meg kell oldanunk, ezért törvénytervezetünkben azt javasoltuk, hogy 2019 januárjáig hosszabbítsák meg a határidőt” – hangsúlyozta a Hargita megyei képviselő.

Sebestyén Csaba elmondta, hogy jelenleg, az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében jövő év január elsejéig kell elkészíteniük és elfogadniuk a legelők ütemtervezését az önkormányzatoknak ahhoz, hogy azokra a földekre támogatásért pályázhassanak a gazdák. A gond azonban az, hogy az üzemtervre vonatkozó metodológia csak szeptember közepén jelent meg, és a dokumentum elkészítéséhez szükséges, a növényösszetételt vizsgáló méréseket csak akkor lehet elvégezni, amikor a legelőkön a növényzet leveles állapotban, vegetációban van.  Értelemszerűen ezt késő ősszel vagy télen nem lehet megejteni, mutatott rá a képviselő, és hozzátette, hogy hegyvidéken már most bármelyik pillanatban lehavazhat. Sebestyén Csaba véleménye szerint a határidőt meg kell hosszabbítani úgy, hogy a szükséges munkálatokat tavaszi és nyári időszakban végezzék el.

Leave a Reply