Audiovizuális ünnepi slam produkcióval készülnek ’56 emlékére – az RMDSZ 7 városban szervez megemlékezés-sorozatot a fiataloknak (AUDIO)

#BARIKÁD az ’56-os szabadságharc romantikája címmel audiovizuális slam produkciót indít körútra az RMDSZ október 19–28. között a Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont közreműködésével. A megmozdulás célja a turnék során Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagyvárad, Szatmárnémeti és Kolozsvár középiskoláinak falai közé becsempészni október 23 hangulatát. Csütörtökön 16 órától a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében tekinthetik meg először a produkciót az érdeklődők.

„Rendezvénysorozatunkkal arra törekszünk, hogy azt a generációt vonjuk be az ünneplések körforgásába, amelynek nincsen közvetlen tapasztalata az 1956-os forradalom történéseivel. Az ünnepi beszédeken, versmondáson és koszorú-elhelyezésen túlmutató alternatívát nyújtunk a hőseinkre való megemlékezésben. Ezért is kértük fel a Nest művészeit, mert ők azok a fiatal gondolkodók és véleményformálók, akik az elkövetkező években tovább viszik ‘56 emlékét és tovább adják erről az ünnepről alkotott képüket. Egy másfajta emlékezési formát mutatnak meg nekünk, amely egy új fiatalok köré épülő társadalmi rítust jelent” – nyilatkozta Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke.

A több napon át zajló turné alatt a fiatal művészek saját szövegekkel, korhű naplórészletekkel készülnek, amelyekkel a rettegés és elnyomás korát idézik vissza kép- és hanghatások kíséretében.

Banga Szilárd, a Nest alapítója szerint a produkció minden olyan személynek ajánlott, korosztálytól függetlenül, aki a kísérleti műfajokra lehetőségként tekint. „Ez az önkifejezésnek egy olyan formája, amely a fiatalokat arra ösztönzi, hogy merjenek véleményt formálni, ezért is álltunk a kezdeményezés mellé. Úgy gondolom ‘48-nak és ‘56-nak ugyanaz volt a célja, mint amit napjainkban a slam mint művészeti ág és a Nest közvetít, ez pedig nem más, mint erőteljes ösztönzés, amely a nemtetszés felvállalását, a kompromisszumok szétoszlatását, szabad véleménynyilvánítást és az elnyomás elleni küzdelmet jelenti” – nyomatékosított.

A produkción a nézők szemtanúi lehetnek annak, hogy egy bevett gyakorlatot miként lehet nem szokványos módon átértékelni és új perspektívába helyezni, valamint annak is, hogy egy megemlékezés napjainkban miként válhat emberközelibbé.

Bodor László elmondta: a Szövetség számít olyan résztvevők jelenlétére is, akik túlélték az 1956-os megtorlást. A programokért felelős ügyvezető alelnök szerint, ez egy kiváló alkalom lesz arra, hogy két különböző korosztály találkozhasson és tudomást szerezhessen a generációváltás és a gondolkodásbeli különbségekről.

Bodor László nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

Az ünnepi slam produkció első két helyszíne és időpontja:

  • Marosvásárhely, október 19., Bolyai Farkas Elméleti Líceum díszterme, 16 óra.
  • Udvarhely, október 20., Tamási Áron Gimnázium díszterme, 14 óra.

Az esemény részleteiről, képes beszámolókról ITT lehet tájékozódni!

Leave a Reply