A Román Labdarúgó Szövetség képviselőivel találkozott Benkő Erika és Csoma Botond képviselő

Kedden a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetői, Benkő Erika és Csoma Botond parlamenti képviselők találkozón vettek részt a Román Labdarúgó Szövetség képviselőivel. Adrian Stângaciu, a jogi osztály ügyvezetője, valamint Florin Șari, társadalmi felelősségvállalásért megbízott osztály ügyvezetője fogadta a szolgálat vezetőit, a Labdarúgó Szövetség bukaresti székhelyén. A párbeszéd kezdeményezésének előzménye, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat szeptember 14-én levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetség elnökéhez, Răzvan Burleanuhoz, azzal a kéréssel, hogy a kolozsvári U szurkolói bázis csapata, amiatt, hogy Kolozsváron magyarellenes rigmusokat skandálva, békésen játszó hazai, magyarországi és szlovákiai labdarugókra valamint családjaikra támadt, a lehető legszigorúbb büntetést kapja.

A találkozón a felek biztosították egymást együttműködési szándékukról, annak érdekében, hogy az idegengyűlöletet és a szimbolikus erőszakot vissza lehessen szorítani a lelátókról.

A Román Labdarúgó Szövetség képviselői hangsúlyozták, határozottan elítélik az erőszak bármilyen formáját, a pályán, és azon kívül is. Kiemelték, hogy a labdarúgás mindenkinek a játék izgalmát és örömét kell jelentse, nem megengedhető, hogy a gonoszság színtere legyen, ezért elhatárolódnak mindenféle rasszista, diszkriminatív és gyűlöletkeltő megnyilvánulástól.

„Nagyon örültem a Román Labdarugó Szövetség meghívásának, ugyanis azt gondolom, hogy csak velük együttműködve lehet elejét venni annak, hogy a magyarokat becsmérlő inzultusok érjék sportesemények alatt.  Szolgálatunk számos alkalommal fordult a szövetséghez, mert Romániában a magyarellenes törekvések az utóbbi időszakban aggasztó méreteket öltöttek. Tisztában vagyunk azzal, hogy történnek még hasonló esetek a sportban, viszont meggyőződésünk, hogy az agresszív idegengyűlöletet nem szabad eltűrni, főleg abban az esetben, amikor ez a fajta agresszió egy teljes közösséget érint, a mi esetünkben a magyar közösséget.” – összegzett a találkozón elhangzottakról Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője. Hozzátette, fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szövetségnek nagy szüksége lenne egy határozott álláspontra ebben az ügyben, mert ezáltal világossá tehetik, mi megengedett és mi nem a sportarénákban. „Nem szabad megfeledkezzünk arról, hogy a sport a fair-playről kell szóljon, nem a gyűlöletre való uszításról.” – hangsúlyozta Benkő Erika.

Csoma Botond parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári vezetője jó kiindulópontnak tartja, hogy a Labdarugó Szövetség a párbeszéd útját választotta ebben a kérdésben. „Üdvösnek tartanám, ha a Labdarugó Szövetség határozottabban fellépne a gyűlöletkeltés ellen, főleg olyan esetben, amikor egy közösség, ebben az esetben a magyar közösség, folytonos célpontja ennek” – húzta alá álláspontjában a képviselő.

A képviselők a tárgyaláson négy nemrég történt súlyos esetre hívták fel a figyelmet és konkrét megoldási javaslatokkal is készültek, melyeket átnyújtottak a szövetség képviselőinek. A javaslatok közé tartozik például az, hogy a játékvezető állítsa le a mérkőzést, ha kisebbség ellenes rigmusok hangzanak el, vagy amennyiben valamelyik csapat szurkolótábora visszaeső, büntessék zártkapus mérkőzésekkel. Ezen felül a Román Labdarúgó Szövetség minden esetben küldjön ki független megfigyelőt az olyan mérkőzésekre, amelynek kisebbségi vonatkozása is van.

A találkozó kimondottan konstruktívnak bizonyult, mely során annak részleteiről is egyeztettek, milyen konkrét intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyabban fel lehessen lépni a sportban tapasztalt szimbolikus erőszak és huliganizmus ellen.

Leave a Reply