A reformáció jegyében osztják ki idén az Orbán Balázs-díjakat

Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsa idén hetedik alkalommal adományoz Orbán Balázs-díjat a három megye egy-egy jeles személyiségének, akik munkásságukkal hozzájárultak Székelyföld fejlődéséhez, a szülőföldön való megmaradáshoz és a közösségi értékek megőrzéséhez.

A 2017-es esztendő a Reformáció Emlékéve, ezért idén ennek jegyében olyan személyiségek kapják meg a kitüntetést, akik tevékenységükkel megújulást hoztak közösségük életébe, illetve szakmai teendőik mellett felvállalták hiánypótló szociális, kulturális és ifjúsági tevékenységek szervezését is, és ezáltal hozzájárultak a közösség összetartásához és megerősítéséhez.

Az Orbán Balázs-díjakat az előző évek hagyományát követve idén is a Székelyföld Napok keretében fogják kiosztani. A díjátadó ünnepséget a három székelyföldi megye felváltva szervezi meg, idén Maros megye az esemény házigazdája. A 2017-es ünnepségre pénteken, október 20-án, este 6 órától kerül sor a marosvásárhelyi Vártemplomban. Az eseményen jelen lesz Maros, Hargita és Kovászna megye elnöke is, akik személyesen adják át a kitüntetéseket az idei díjazottaknak.

Az ünnepi rendezvény keretében fellép Boros Emese énekes és a Codex Régizene Együttes. A csíkszeredai együttes a reformáció évfordulójára összeállított előadását fogja bemutatni, amely a genfi zsoltárok feldolgozásán alapul. A Mint a szép híves patakra című előadás Szenci Molnár Albert zsoltárfordításaira és Claude Goudimel harmóniáira épül. A régizene együttes historikus hangszereken játszva eleveníti fel a XVII. század eleji első magyar zsoltárokat.

A díjátadó ünnepségre a belépés ingyenes.

 

 

Leave a Reply